Wednesday, March 3, 2010

Panduan Pemakanan Kanak-Kanak

10 comments
Menu bagi Kanak-kanak 1-3 tahun (950 kcal)

Sarapan Pagi
1/2 gelas susu penuh krim
1 keping roti bakar


Minum Pagi
1/2 gelas susu penuh krim

Makan Tengahari
1/2 cawan nasi putih
1 keping telur dadar (1 biji telur + kobis bunga + putik jagung + bayam)
Sup sayur (sawi + lobak merah+ kobis bunga + putik jagung)
1 gelas air kosong
1 potong betik


Makan Malam
Mi sup
- 1/2 cawan mi
- ayam + kentang
- sayur (sawi + kobis + lobak merah + kobis bunga)
1 gelas air kosong


Menu Kanak-kanak 4-6 tahun (1300 kcal)

Sarapan Pagi
1/2 gelas susu penuh krim berperisa coklat
1 keping lempeng kentang (+ 1/2 cawan susu penuh krim)

Minum Pagi
1 keping kek coklat
1 gelas air kosong

Makan Tengahari
1/2 cawan nasi
Sup ayam (+ 1/2 kentang, lobak merah, seleri, bayam)
1 gelas air kosong
1 potong tembikai

Minum Petang
1 ketul cekodok pisang (sederhana besar)
1 gelas air kosong

Makan Malam
1 set sandwich ayam
-1 ketul ayam yang dicarik isinya
-Timun + salad + tomato
-1/2 sudu teh marjerin lembut + 1/2 sudu teh mayonis
1 gelas jus epal tanpa gula

Minum Malam
1 gelas susu penuh krim berperisa coklat


credit to HARIR atas panduan yang telah diberikan ni..mmg very usefull..aku nak cuba apply pada sara. harap-harap next checkup dapat nampak perubahan.

Wednesday, February 24, 2010

tips untuk ibu yang berhati kental!

10 comments
sungguhpun nama panggilan aku di rumah adalah 'nona' tapi aku bukanlah penonton setia rancangan 'nona' tv3. so last weekend, sedang aku santai melepak depan tv, tangan ni pantas nak tukar ke channel lain...tapi hasrat hati terbantut bila dengar 1 statement keluar dari mulut maya karin(sejak bila dia ni jadi pengacara nona ni?)....

'dengan menyusukan bayi, anda dapat mengembalikan bentuk asal tubuh badan' (lebih kurangla ayat dia tuh..) terusla aku tak jadi tukar channel..mesti nona nak share tips/petua nak kuruskan badan...

tapi..aku silap..bukan itu focus topik nona aritu....actually, nona kasi TIPS PENYUSUAN SUSU IBU BAGI IBU BEKERJAYA...oklah tu..sebab aku memang tergolong dalam kelompok ibu-ibu tuh...so here aku ringkaskan tips yang aku dapat dalam rancangan nona tu untuk dikongsi bersama ibu-ibu yang berhasrat untuk menyusukan bayi mereka nanti.....

Persediaan Untuk Ibu

1.Elakkan stress kerana boleh menjejaskan hormon prolaktin yang membantu dalam penghasilan susu ibu.
2. Stok bekalan EBM untuk diberikan kepada bayi sepanjang ibu bekerja perlu disediakan at least 3minggu sebelum bekerja.Boleh rujuk entry aku yang ni-Stok EBM

stok EBM sara

Persediaan Untuk Bayi

Latihan kepada bayi perlu dilakukan at least 3 hari sebelum bekerja. Rujuk step berikut:
1. Ibu perlu bangun seawal yang boleh, saranan jam 5.30pagi.
2. Terus susukan bayi walau bayi sedang tidur/mamai.
3. Selepas tu, ibu boleh lakukan kerja rumah (siapkan breakfast, siapkan anak ke sekolah ke..etc)
4. Bila bayi sudah bangun, berikan susu perahan kepada bayi mengikut tempoh waktu ibu bekerja (contoh 8 jam), jangan direct breastfeed bayi sepanjang waktu tersebut walau kita ada di rumah semasa latihan dilakukan.

5.Cara memberi susu perahan kepada bayi seperti berikut:
  • Minta bantuan orang lain(maid/husband/penjaga bayi) untuk pangku bayi.
  • Beri susu dalam feeder cup/sudu(atau boleh guna botol bersudu macam dalam pics bwh nih) untuk elakkan bayi confuse dengan nipple ibu.

feeder cup


bottle with spoon

Ini tambahan aku ye..sbb doktor tu tak cakap details..
  • Catatkan jumlah susu perahan yang bayi minum setiap kali diberi. Tujuannya supaya ibu dapat mengagak jumlah stok yang diperlukan bayi semasa ditinggalkan pada pengasuh.
  • Beri susu mengikut jadual. nanti aku upload contoh jadual yang aku pernah guna utk train sara masa kecik dulu. kena selongkar kotakla jwbnya..huhu
  • Ibu boleh pam susu seperti biasa mengikut jadual sepertimana sudah naik bekerja kelak. Boleh rujuk entry-jadual perahan
harap entry ni dapat memberi panduan especially untuk azza yang nampak semangat waja sungguh nak bf 2nd adik airyl nanti.. aku sokong ko 100%!

oh..by the way, as usual lah kan, nona mesti akan masukkan their own celebirty dalam program diorg kan..so dalam tu ada gakla terselit seorang personality tv3 yang juga bf mommies..you guys boleh check blog irin putri azmi.

Thursday, February 18, 2010

perkara yang ditakuti bila...

7 comments
alhamdulillah..selama aku simpan stok frozen ebm..tak pernah lagila berlaku perkara-perkara yang boleh 'menjerut leher'..until 1 day. perkara yang aku risau dan takuti selama ni, berlaku secara tiba-tiba...BLACKOUT!!!!

*selama ni if ada maintenance, diorg akan tampal notice..tapi ni tiba-tiba*

aku panik sekejap...mula-mula tv terpadam..then tak sampai 5saat ada balik...ingatkan ok la kan..then suddenly terus blackout! kelam kabut aku..sebab elektrik takde lama juga..kebetulan tinggal aku dan sara je kat rumah..husband pula keje shift petang..terus call husband. dia kasi TNB careline...terus aku call buat aduan. ingatkan rumah aku/floor aku je takde elektrik..rupanya satu kawasan apartment takde elektrik...then aku dengar siren bomba..panic dan betambah risau. jam dah pukul 6. oh tidak!!! aku tak pernah spare stok lilin kat rumah. pulak tu, torchlight pun takde....masak sungguh!!!!

tapi itu bukan perkara pertama yang terlintas dalam kepala otak aku ni. yang aku ingat dulu..'ABISLA CAIR STOK EBM AKU!!' mana tak risau weh..dahla dalam fridge tu memang stok betul-betul emergency..4-5botol camtu je. then husband suggest aku call membe minta bantuan tumpangkan susu kat rumah dia. bila dah bersiap nak keluar, alamak lif pula tak boleh guna!!!! wooo tak sangggup aku nak turun tangga dari tingkat 6 berdukung sara lagi. tangga tu dah la gelap dan kecik...takut wooooo.... dah tu camno?????

teringat aku pada seorang lagi sahabat, bf blogger mom yang aku kenal..DHIA. alhamdulillah aku memang save lagi hp number dhia. aku minta advise dhia..apa harus aku lakukan? dhia mention, jangan buka fridge, NANTI SUHU CEPAT DROP. okla..aku pun rasa lega sikitla kan. dalam hati tu aku tawakal dan beserah pada Allah..kalau susu tu bukan rezeki sara, then aku redha je lah...

lagi satu mslh..takde lilin..so time ni la wt muka tak malu ketuk pintu umah jiran. segan juga, ye la since duduk sini..memang tak bercampur sangat. bukan kera sumbang.. tapi style kat sini, balik je keja masing-masing terperap dalam rumah..huhuhu...tak bermasyarakat sangat. dapatla lilin 2 ketul dari rumah jiran, aku kenal dia pun sebab aritu penah gi openhouse dia (itupun dia jemput kitorg kat lif.hehehe)

berbalik pada cite stok ebm aku...aku berdoa cepatla elektrik ada..cepatla......sampai la masuk maghrib..then pukul 8mlm. anak sedara call bagitau nak dtg ambil aku bawak gi rumah abg. aku berat hati nak pegi. then tak lama lepas tu, dalam 10minit camtu elektrik ada. waaaa aku happy sangat...terus aku cek susu kat fridge..alhamdulillah, susu aku tak cair langsung! icepack yang aku masukkan lepas balik keja pun dah mengeras. means even elektrik takde tadi, tapi suhu peti ais still maintain macam elektrik still ada....alhamdulillah....berakhir sudah dugaan.


risau tau aku aritu..memang panic gila babengla..tak tentu arah. sara pula menangis sebab takut gelap sangat kot. harapan aku, let it be the first and last time la terjadi macam tu. cuma sekali tu la disebabkan kecuaian aku sampai pernah terlupa tutup rapat pintu fridge..sampai ada 3botol susu yang cair..but susu tu still selamat untuk diminum..tapi itu atas kecuaian sendiri..bukan sebab blackout. memang skrg ni fobia..kalau lepas tutup peti ais/nak keluar rumah mesti double triple check pintu fridge. takut tak rapat macam dulu..huhu

so guys, if next time benda ni terjadi pada u all dan situasi korang lebih kurang macam aku ni, ..tolong ingat satu perkara, untuk sementara waktu sebelum dapatkan bantuan tu..'TOLONG JANGAN BUKA PINTU PETI AIS BAWAH DAN PINTU ATAS UNTUK ELAKKAN SUHU FRIDGE CEPAT DROP'.

Friday, January 29, 2010

Breastfeeding Preparation Classes @ Seri Kembangan & Bangi

1 comments
got this email yesterday from kak rita (MLO) and i want to share with readers...if you are interested, please join the event..good for mommy to be that plan to breastfeed your baby....

Kindly be informed that our popular Breastfeeding Preparation Classes which is organised on a monthly basis are now open for registration. The classes are run by International Board Certified Lactation Consultants (IBCLC). This 3-hour class is suitable for Expecting Parents. Both mother and father to-be are the most important person to decide on an infant feeding choice. Join this class and make an informed decision!

In this class we will address the following topics:
- Infant Feeding and Cultural Expectations
- How Were We Fed?
- Our Babies
- Breastfeeding Basics
- Breastfeeding Myths You May Hear
- How to Find Breastfeeding Help and Why You May Need it?

You will also gain some information through watching a breastfeeding video in this class!

Participants will be taking home some FREE goodies too!
- An eco shopping bag worth RM 5
- Panduan Penyusuan Susu Ibu booklet worth RM10
- BabyBook (which contains everything you need to know about Pregnancy, Birthing, Breastfeeding and Beyond!) worth RM18
- Breastfeeding Articles

For more details & registration purposes please refer to the following links:

1. Breastfeeding Class @ Seri Kembangan, Saturday 6th February 2010
http://www.susuibu.com/modules/eguide/event.php?eid=43

2. Breastfeeding Class @ Bangi, Sunday 7th February 2010
http://www.susuibu.com/modules/eguide/event.php?eid=38


Warmly,
RITA RAHAYU OMAR

CEO
Lactation Consultant
Nurturing Concepts Sdn Bhd [841504-U]

Thursday, January 7, 2010

ulam pegaga memang membantu saya

7 comments

sungguh hijau kan pucuk ulam pegaga ni?
ulam ni saya beli dengan harga seringgit seikat di pasar tani..

motif belian saya utk 'boost-up breastmilk' saya yg lately ni rasa sangat 'kering-kontang'
lately sara kuat sangat melekap during night feeding
boleh dikatakan dlm 1jam tu rasa-rasa sayala (bangun mlm sya tak tengok jam), kerap sgt dia bangun..adala dlm 3-4kali.which is membuatkan saya sedikit 'tension' dan tak tidur lena..even my head keep thinking 'macam2' walau mata ni dh pejam..end up esoknya badan letih dan tak bermaya..

alhamdulillah, 2mlm berturut saya jamah ulam ni mentah mcmtu je (cdgn asal nk buat kerabu tapi asyikla datang penyakit 'M')...so semalam dan harini bila saya pam je susu..syukur sangat2..1session tu je dh dapat kumpul 4oz for both side...secara jujur saya mengaku b4 this CUKUP SUSAH nk collect sampai 4oz...max pn 3oz je setiap kali pam..even dpt extra 1oz je pn pada saya dh besar rahmat dari takde langsung..

kalau diikutkan sara memang tak byk minum during daytime..even semalam punye stok still ada 1 botol di taska (5oz). so today ada 3botol (3oz,4oz,5oz) yg sya tinggalkan di fridge taska..tapi saya sara belum tentu minum semua tu. cikgu dia maklumkan dia memang eat lots of food dr minum ebm which is i admit.memang dia lebih prefer direct feeding..sbb tu bila dh blk rumah tu, klu lmbt je kasik minum dia punye tantrums tu boleh bisa buat saya pening kepala..hehehe...

apa-apa pun,semuanya ketentuan Allah..kalau kita usaha mcmana pn, telan lah halba, pil asi, langgah air longan kering berbotol2, tapi if Allah tak beri, tak dpt jugak...papen, kena berbalik pdNya..berdoa spy Allah terus beri rezeki utk anak kita...and mind kena set positif thinking 'SUSU AKU CUKUP UTK ANAK AKU'

*jgn slh paham lah ye..sya bukan nk bangga sgt dengan hasil tenusu yg tak seberapa tu.tapi i'm so happy sbb dpt rasa balik saat2 susu meriah mcm dulu2 tu..*

Tuesday, January 5, 2010

sandwich tuna roll

3 comments
semalam sya buatkan sara quick dinner...

bahan-bahan
1. tuna with mayonese
2. 2 keping roti gardenia
3. sebiji telur

cara-cara
1.sapukan tuna ke atas roti.
2.gulungkan roti dengan kejap/rapat
3. celupkan roti dalam telur.
4. goreng dengan minyak panas.
5. siap untuk dihidangkan..potong dlm bentuk yg kecil-kecil.

selamat mencuba!

Tuesday, December 29, 2009

Cheesy Rice Casserole

0 comments
SERVES 8 (change servings and units)

Ingredients
* 2 cups uncooked rice
* 2 (14 ounce) cans chicken broth
* 2 (15 ounce) cans peas and carrots, drained
* 1 (8 ounce) package monterey jack and cheddar cheese blend
* 1/4 (1 lb) package Ritz cracker

Directions
1.Preheat oven to 350°. Lightly grease a 9x13" casserole dish.
2.Bring rice and broth to a boil in a pot. Cover, reduce heat to low, and simmer 15 minutes.
3.Stir the peas and carrots into the rice. Cover, and continue cooking 5 minutes. Stir in half of the cheese and transfer to prepared baking dish. Sprinkle the top with the remaining cheese and the crushed crackers.
4.Bake 40 minutes in preheated oven, until bubbly and golden brown.

source : recipezaar

Quick and Easy Tuna Noodle Casserole

0 comments
This is a quick recipe that most children love.

SERVES 4 -6 , 1 pan (change servings and units)

Ingredients
*1 (8 ounce) can cream of mushroom soup
* 1 (16 ounce) box elbow macaroni
* 2 cans of tuna fish in water
* 1 (8 ounce) package extra-sharp cheddar cheese (shredded)
optional
*1 (8 ounce) can of earlie peas

Directions
1. Boil noodles.Then strain.
2. Mix in cream of mushroom soup and tuna.
3. Pour into casserole dish. Sprinkle cheese of top.
4. Bake at 350 until cheese is melted.
5. Let cool and serve.

cheesy creamed chicken

0 comments
ibu-ibu boleh try resipi ni utk kasik kat baby..

Ingredients
• 2 ounces , cooked boneless chicken, shredded
• 1/4 potato, baked, diced
• 1 tablespoon of grated cheese
• 2 teaspoons unsalted butter
• 1 teaspoon flour
• 2 fluid ounces milk (you can use breast milk or formula if you prefer)
• half of a tsp fresh chives, chopped

Directions
1. In a saucepan, melt the butter over a low heat.
2. Stir in the flour and cook briefly.
3. Remove from the heat and add the milk, stirring until smooth.
4. Return to a low heat and stir continuously, until the sauce thickens.
5. Add the cheese, stirring well.
6. Finally, add the potato and chicken and stir until warmed through.
7. Top with the chives.


source : recipezaar

pas dah try masak, i'll post the picture ok!

antara faktor mendorong ramai ibu berhenti menyusu badan...

0 comments
rentetan daripada follow-up checkup sara semalam di klinik..jadinya
saya menulis entry luahan rasa saya ini..lawatan yang menghampakan aku

diikuti oleh sokongan hujah yg sya jumpa dari website kellymom..
juga telah saya letak dalam entry carta tumbesaran breastfeed baby...
nak tau lebih lanjut kisahnya, boleh baca 2 entry di atas..
Blog Widget by LinkWithin
 

m.y ~ b.r.e.a.s.t.f.e.e.d.i.n.g ~ j.o.u.r.n.a.l Copyright © 2008 Black Brown Art Template designed by Ipiet's Blogger Template