Tuesday, October 14, 2008

Stok EBM


Tinggal 5ari je lagi utk mama besenang lenang kt umh ngan sara...pasni dh kene start keje balik...aduss malasnye..skg ni mama tgh gigih pump susu utk bekalan sara kelak...


Mslh sara tanak isap botol dh settle.....cume...mama risau stok EBM utk sara kt nursery nanti..cukup ke? skg ni kalau mama pump waktu kemuncak susu ngah banyak tuh bolehla dpt sebelah dlm 3 oz..tapi klu time biasa2 tuh dpt dlm 20z je utk both side..so risau gakla..sbb sara ni mcm kuat minum gak...mama sendiri tak pasti sgt brp banyak sara minum...tap rasanye dlm 3-4oz sekali minum..stkt ni mama baru dpt kumpul dlm 20+ botol jek stok EBM...ada yg 4oz plg bnyk..plg sikit 2oz...biasanye mama pam pagi dlm kul 7-8pagi dpt 4oz...kul 9-10pagi dpt 2oz..kul 1-2ptg dpt 3oz..kul 8-9mlm dpt 2-3oz...so total dlm 1 ari boleh dpt 4botol..but still rasa tak cukup jerrr.....


Stok EBM qaisara

Cmne ek nk bagi banyak susu ni..skg ni mama makan banyak2..soal diet jatuh number 2..biarla baby dpt makan/minum cukup...mama gemok wt sementara ni pn xpe...asalkan bekalan susu utk sara sentiasa ada...

* sesape ada tips tak utk banyakkan susu? plzzzzzzzzz............. :(

4 comments:

::Umi Sufira:: on October 15, 2008 at 8:46 AM said...

Hi Lovelymummy, salam singgah dari ummi Sufira...Oo..awak belum naik kerja yek..masih di dalam pantang...takyah risau kalau pam tak dapat banyak...sebab masa kat rumah ni baby sentiasa direct feeding so breast selalu kosong kan..But once awak dah naik kerja nanti InsyaAllah kerapkan sessi pumping boleh dapat banyak perahan..FYI, saya ni lambat tahu pasal ilmu kumpul stok and masa saya naik kerja tuh stok saya 0..so bila jumpa SI.com and kumpul ilmu baru saya kumpul stok sikit2...Nak banyakkan susu? Kalu biasa kita dengar makan lobak putih, air rebusan longan kering, soya, air horlicks, oats, halba..tapi kesannya berbeza2 pada setiap orang..hopefully membantu;)

Yan on October 15, 2008 at 12:20 PM said...

hi,
i came here from Sufira's blog.. saya setuju dgn apa yg cik Sufira bagitau.. later, dah naik keje, jangan culas pump every 3 hours..

the best remedy -- menambahkan demand, i.e direct feeding + pumping..

simple rule dalam bf -- demand vs supply..

hope this helps :)

precious innocent said...

salam... singgah dr mama mutuk..

u leh cuba petua2 yg umi sufira kasi tu, sbb lain org lain kesannya...

cuma kalau boleh bykkan minum air masak/kosong.... mcm sy, byk ie bgelen2... rasanya kat ofis je dah lebih 10ltr sy minum...sbb sy x pump pun kat rumah... kat umah kasi direct jeee...

masa sy naik keje pun, seingat sy, x smp 10oz stok ebm sy, sbb sy lambat start buat stok.... tp alhamdulillah umah bbsitter sy dekat.. so every lunch time sy balik umah hantar susu n susukan ryan...

mcm ckp yan tu pun betul, pumping session 3-4x.. jgn ngelat..

happy pumping & selamat naik keje....

-mama emma-

NuRuL DhiA on October 15, 2008 at 4:05 PM said...

mama sara, jangan risau2 jgn tension2. insyallah cukup stok ebm mama tuh. nurul dulu pun mase mula stat keje ade lebey kurang 20 bekas jek.
mmg skrg pam xdpt byk sbb bb kerap nyusu, tp nnt bila da naik keje, rajin2 pam. insyallah stok akan bertambah2 sampai xmuat fridge tu nnt. sambil2 tu cuba la juga petua2 yg geng2 mommies bg tuk bykan susu. makan dan telan la ape yg patut. kena try n error, sbb lain org lain kesannye.
Gud Luck n Hepi Pumping!!

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin
 

m.y ~ b.r.e.a.s.t.f.e.e.d.i.n.g ~ j.o.u.r.n.a.l Copyright © 2008 Black Brown Art Template designed by Ipiet's Blogger Template