Monday, January 12, 2009

kemusykilan...


mama mule perasan 'production' semakin merudum..pulak tu..mama penah dengar fact if kita fully BF baby, ini akan melambatkan 'kwn baik' datang menjenguk...tapi ternyata dlm kes mama fact tersebut takley pakai..jumaat lepas, kawan baik mama telah datang melawat mama setelah sekian lama tidak hadir sejak 17november 2007..huhuhu...

since sya deliver sara, BF mama ni hanya mampu bertahan utk tidak menjenguk wajib mama tiap2 bulan selama 4bulan sahaja..17hb ni sara genap 5bulan...haish..jadi makanya 'nature protection' tidak boleh dipraktikkan lagik..also, mama kurang jelas..adakah kedatangan kawan baik mama ni ada kene mengena ngan production mama??? adakah kedatangannya boleh menjejaskan penghasilan susu mama? haiya...tak paaham lorrr....but mama terasa dehydrate betul sepanjang tempoh kehadiran teman mama nie...tensen nyeeee....warrrgghh!!!!

**pd yg berpenglaman, tolong jwab..betul ke??

6 comments:

Elyn on January 13, 2009 at 8:16 AM said...

err saya pun musykil pasal saye lps pantang je kwn baik dh mai..... so far until now die x tetap but dtg gak la tetiap bln....

btw adik saya pun fullybf baby die..... tp die pun lps pantang dh kene period smp la skang baby die dh 4 bln lebih.... camno tu ek!!!

mama-qaisara said...

elyn > tu la pasal..sbb ada kakak kwn sya fully BF tap tak mai peot sampai 9 bulan.cam tak caya pn ada.haiya..takpala nk wt cmna..kene p klinik perancang kuarge la pasni.hehehe

Mun on January 13, 2009 at 8:37 AM said...

lin, aku pun peot dtg awai gak...hari ke 60 usia nuruddin...nifas habis hari ke 45, 15 hari bersih, then terus peod...cepat tul even fully BF... anyway aku amik nasihat mak metua dan doktor, terus amik pil perancang sbb kmungkinan besar subur... so, aku amik noriday supaya x effect pada production susu kita...

mama-qaisara said...

tak ganggu hormon ke mun? kang gemuks lak..takmooo..huhu..biar husband gemuk takpe.kuang2x..nak gune iud la.mak mertua pakai iud.

::Umi Sufira:: on January 13, 2009 at 10:16 AM said...

Lovelymummy, biasanya gitulah..bila kawan baik datang production ada kurang sikit..tapi jangan tensen OK..kalu tensen makin teruk nanti...tenangkan fikiran and makan apa2 yang patut untuk tambahkan BM..all the best!

lia on January 13, 2009 at 10:51 AM said...

kes lia lebey kuang cmni gak tp kuar setitik dua jer... sehari dua da habis... tp masa amsyar masuk 10bulan, mmg jadi mcm biasa la, seminggu n kuar pon normal...

masa 2, mmg susu ada drop skit la tp wat derk jer keh3...

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin
 

m.y ~ b.r.e.a.s.t.f.e.e.d.i.n.g ~ j.o.u.r.n.a.l Copyright © 2008 Black Brown Art Template designed by Ipiet's Blogger Template