Tuesday, February 17, 2009

Introduce Solid Food


(Bagi bayi berumur 5-7 bulan)

Makanan yang paling sesuai diperkenalkan memula ialah buah-buahan macam epal, pear, tembikai, pisang, betik, mangga (tapis buah mangga terlebih dahulu supaya tiada serat). Beri bayi satu jenis buah yang sama pada satu masa sahaja supaya bayi dapat merasa dan tak confuse.

• Jadual pemakanan yang mama follow skrg ni
Lunch- antara 01.00 ptg - 2.00 ptg(sbb time ni waktu mama rehat ley p kasik makan kt sara..
Dinner - antara 5.30 – 6.30 petang (depends waktu mama amik sara blk kul brp).
Malam - direct breastfeed je..

Cara penyediaannya fruit puree:
1. Potong buah dlm ketulan kecil dan rebus sekejap sahaja (1-2 minit).
2. Blend buah.
3. Ready utk sumbat dlm mulut baby..tryla dlm 2-3 sudu..jgn paksa baby makan

Cara penyediaannya bubur carrot:
1. Potong sebiji carrot kecik2 rebus sekali ngan 1 cup beras(cuci bersih2 sampai air tak keruh) then masak sampai kembang..takyah tambah garam ye puan2..
2. Blend bubur tuh..
3. Amik sebahagian masuk dlm bowl utk makan time tu, lebihan mama wt stok utk seminggu..simpan dlm freezer.

selamat mencuba!!

resipi fruit puree tu mama amik dr sni..u all boleh try refer blog akak ni..byk info esp utk breastfeeding tips.

6 comments:

azzamoro on February 17, 2009 at 12:27 PM said...

thanks for the info. nnti aku nak tryla sebab setakat ni aku belum pernah try kasik airyll makan makanan yang aku buat. aku beli jerk nestum nestle tu. nanti nak try bubur carrot. hehe

e.l.i.s.s.m.i.e on February 17, 2009 at 1:16 PM said...

tq for the tips..weekend jer laa eliss leh try bagi ni kat nuha...hr lain memang x sempat, sampai umah nenen, terus tido :D

Elyn on February 17, 2009 at 1:36 PM said...

wafiq mkn bubur ngan carrot je die muak la... camno ek???

mama-qaisara said...

azza n eliss > try jgn tak try..hehe

elyn > cuba gantikan carrot ngan keledek atau labu..sbb keledek n labu ada rasa manis sikit..manis nature takpe..bkn manis gule tuh..

^wirda^ on August 5, 2009 at 10:21 AM said...

mama,
puree fruit tu mcm mana?
u mean masak buah like betik, mangga..mcm tu ke? ke buah2 tu putik lg? huhu,
kite tgh saspen nk bg solid food kat babyirfan.. dh nk masuk 6 mths..so dh kena bersedia ni..

Tulip on March 4, 2010 at 3:56 PM said...

thanks for the info. btw, buah2an tu pun kena rebus dulu ker? what if tak rebus?

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin
 

m.y ~ b.r.e.a.s.t.f.e.e.d.i.n.g ~ j.o.u.r.n.a.l Copyright © 2008 Black Brown Art Template designed by Ipiet's Blogger Template