Friday, March 20, 2009

BREASTMILK BOOSTER


Utk tempoh 6 bulan breastfeeding journey mama, byk onak dan duri ranjau mama tempuhi utk capai target mama nieh...skema nye ayat..hehe...tapi betul..tak tipu..mama lalui waktu suram di mana stok susu mama menjunam..(tapi tak dela sampai clear je freezer) mama mule rasa risau bile tgk freezer tu byk tempat kosong..mcm skrg ni pn susu yg mama pam arini mmg ngam2 je utk esoknye..so mama mmg kene pulun pam klu nk wt stok EBM..camne mama survive bagi tempoh 6 bulan nih? macam2 petua yg mama try..tap tak semuanye mama follow...mana yg ringkas dan tak remeh tu mama buatlah...sbb mama ni malas sikit orgnye..hehehe...antara kaedah/petua yg mama buat..

1. Air longan kering...

papa yg ajar mama..mama akan rebus longan kering tu dlm kuantiti air yg byk sampai longan tu kembang setaman..then air tu masuk dlm jug besar taruk dlm fridge..utk air gulanya mama rebus gula melaka ngan sedikit gula..air gula ni biar bancuh pekat..jgn lama nanti hangit pahit pulak..kejap je msk air gula..bila nk minum, campurkan air longan tadi ngan air gula melaka..sedapp!!!


2. Air tanak nasi 

mak mertua (nenek sara yg ajar)Bila masak nasi, mama akan lebihkan air (kene expert sikitla budget membudget ni..kang terlebih air lembik lak nasi..terkurang air mentah plak nasi)..bila nasi mendidih, cedok air tanak nasi tu dlm semangkuk minum masa panas2 sbb klu dh sejuk nanti dah tak sedap sbb nanti air tu akan jadi pekat...klu tak lalu nk minum, tmbh gram sikit so ada rasa lemak2 sikit..sedap tau..makcik papa amalkan kaedah ni sampai dia ley survive susukan anaknye selama 2thn..dah terbukti keberkesanannye..tapi mama je malas nk amalkan sbb selalu lupe nk cedok airnye pastu tgk2 nasi dh kering..hehehe


. Milkmaid tea

Masa nk try dlu risau gak takut 'rasa nye yg pelik' tak ley diterima oleh tekak mama..but 2nd sip dh ok je..bau mmg busuk sbb bau herba..nk muntah gak, tap rasa nye tak mcmtu..rasa air cm greentea..mama tak selera minum plain..biasa taruk gula sikit je..mama wt dlm 1 teko panas tuh, then simpan wt stok...hehehe..

4. Jantung pisang

Mama makan cmtu je wat ulaman (kt cafe nusery qaisara kerap gak ada)..tap mama lagi suke makan jantung pisang dimasak lemak putih/lemak cili api...cicah sambal belacan..pergh sedap beb...pastu try la pam susu sejam pas makan, mencurah2 tau...

5. Pegaga

Masa dlm pantang, ada akak ni rajin tlg masakkan lada hitam pegaga ikan tenggiri..pergh sedap.. pedas lak tuh..resipi org melaka kot..sbb akak ni org melaka...biasa mama makan wt ulam je..tap tak makan selalu sbb susah nk jumpe..nk suruh papa beli kt pasar, papa sara ni tak kenal sgt ulam-ulaman nieh..nk sedap makan,tryla wt kerabu pegaga..sedap ko..pastu, confirm bengkak breast sbb susu byk..ape lagi,pamla wt stok ye... :)


6. Horlicks

Skrg ni everyday,mama tak lupe akan bancuh segelas horlicks panas kt kafe nusery qaisara..hahaha...belila sebenarnye...nak bancuh asyik lupe jek..jln cepat,beli je..asalkan ongkosnye ada...mama tak pnh try oat..tap quacker oat lagi bagus sebenarnye cume mama la tak lalu nk makan..


7. Susu soya milelia

Masa pregnant dlu mama minum bila da masuk 37 weeks..pastu maintain minum..tap sbb mama ni tak disiplin,jarang2 je mama minum..tak rajin sgt..skrg ni mama suke makan taufu fah...yg ni pn bagus sebenarnye utk tmbh susu..tak caya? tryla dlu....

8. Spirulina

Baru je start makan dis month..terbaca dr blog akak fidsweetstory..manatau ada kesan...try dlu baru tau cmna kan...


9. Ikan tenggiri, ikan senangin, Ikan bilis(info dr buku panduan menyusu ibu)

Nasib baik mama ni penggemar ikan..so takdela alergik nk try makan jenis2 ikan nieh..Dapat info ni masa dlm pantang..kt item 6 tu kn dh cite psl masak pegaga ngan ikan tenggiri..alhamdulillah mama tak gatal2 mkn ikan tu even time dlm pantang sekalipn.


da abis..ini je lah yg mama amalkan..9 petua ni jek(tap tak semua dilakukan serentak,tgk kerajinan mama gak..hehe)..so far,mama try takde alahan pd baby..xde plak sara kembung ke ape2 ke..so pd mommy2 yg nk try,dialu2kanlah yee...kene cuba semua baru tau yg mana ok dan kena pada diri kita..yg ptg, jgn give up!!good luck!!!

2 comments:

lina on August 26, 2009 at 12:39 PM said...

hi
saya baru baca ur blog
saya pun melalui pelbagai rintangan dlm breastfeed
tp alhamdulillah 2nd bb dpt fully BF sekarang ni dia 4 bln
thx for tips i nak try cuba gak

akmal barizah on December 31, 2012 at 3:49 AM said...

salam. menarik info bf di sini..pegaga tu sy beli 1kg dan blend sendiri.heee..lepastu minum jus pegaga HPA..tu sy pun amalkan dulu utk anak yg sulung ..anak no 2 pun buat jugak..x tau ikan tenggiri milk booster jugak..mmg selalu melantak ikan tenggiri.heee
anak dh 22 bulan..insyaallah 2 bulan lagi grade BF. :)

perkongsian yg menarik
untuk supplement penyusuan blh jugak jenguk di sini ye.

https://www.facebook.com/PrettyHealthyCabine

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin
 

m.y ~ b.r.e.a.s.t.f.e.e.d.i.n.g ~ j.o.u.r.n.a.l Copyright © 2008 Black Brown Art Template designed by Ipiet's Blogger Template