Thursday, March 26, 2009

My 'Pumping' session


alhamdulillah, dengan menjaga 'disiplin'..patuh kepada 'jadual', rezeki susu utk qaisara bertambah meriah..skrg ni mama follow betul2 schedule ni...sebab mama nak maintain production susu..org kata kalau kita ponteng satu sesi je susu dh merajuk..tanak keluar..atau keluar sikit...

jadual weekdays(hari bekerja)

  • 6-6.30 pagi - biasa dptla dlm 1-2oz(jadilah kan..dari takde lgsg)...sebab sara dah minum sblm tu..kene gak pam kasi kosong B.
  • 9-10 pagi - dapat lagi dlm 3-4oz..kalau dpt sikit, mama akan top-up production ni kat hasil yg dapat kul 6-6.30pagi tadi.
  • 12-1tghri - dapat dalam 3-4oz lagi.
  • 2-3ptg - 3-4oz lagi..
  • 4-5ptg - 2-3oz.

rata2 hasil perahan mama banyak tu je..tapi syukur alhamdulillah..dalam sehari mama dapat collect dalam 12oz..mencukupi kadar yg sara minum buat masa ni...kadang2 tu tak abis pn...so hasil perahan utk esok tu akan jadi stok utk lusa...

hasil perahan ari jumaat pulak mama akan simpan utk stok frozen EBM. kenapa perlu ada frozen EBM? sebabnye sebagai bekalan emergency, incase kalau mama nk gi memana and tinggalkan sara kt rumah ngan papa ke...atau bekalan sara utk keesokan harinya tak mencukupi..ini psl kes mama tak sempat nk perahla....esp kalau ada meeting sehari suntuk..oh ye...

weekend pn mama perah even mama puasa..tapi mama hanya perah waktu pagi dengan selepas berbuka puasa saje...oklah tu...dapatla jugak dalam 6oz sehari...kalau 2ari perah,kan dah ada 12oz..stok perahan weekend mama prepare utk bekalan sara utk hari isnin..

untuk BF mommy yg lain cmne pulak ye jadual u all? jom share..boleh kita try...sharing is caring, right?

4 comments:

Imran - Azren on March 27, 2009 at 8:47 AM said...

wahh..beruntung ur baby dpt mommy mcm nih... ;p
i pn ade buat pumping session schedule..tp kadang2 tak ter ikut..InsyaAllah.. rezeki utk anak tu ade kn ;p...

bertambah lagi la blog utk i membaca nih ;p

mummy_adam on March 27, 2009 at 7:27 PM said...

wah rajin nyer... i pump sekali sehari jer.. kat opis.. tu pun kalu sempat.. aduuiiiaaiii..
tp alhamdulillah milk produced & supply masih ok..

Intan on April 8, 2009 at 1:34 PM said...

tahniah2... ok laa dapat 12oz sehari :)

intan kalau waktu kerja pump sekali jer coz kluar ke opis dlm kul 9 (kdg2 kul 10), hehe) jadi aleeya dah nyusu puas2.

pump di opis pun dlm 1.30. tapi alhamdulillah sekali pump dapat 10oz.

teruskan usaha... jagan putus asa. hehe (motivasi utk diri sendiri jugak tu)

nkab on August 18, 2009 at 2:11 PM said...

Saya baru terjump blog ni. bagus... boleh saya jadikn panduan. sebenrny saa sedang berdebar2 ni sebab khams ni dah hbs cuti 2 bulan. Takut x sempat nk pum dan takut x cukup. tapi bila tgk jadual mama qaisara ni (ank ke2 saya pun nama qaisara) saya yakin dapt pum berapa pun x kish kan janji ada hasilny. kalu dpt skit blh combine kn. saya nk tn baby saya baru 2 months so nk tinggal brp oz dalm satu botol kt nurserny?

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin
 

m.y ~ b.r.e.a.s.t.f.e.e.d.i.n.g ~ j.o.u.r.n.a.l Copyright © 2008 Black Brown Art Template designed by Ipiet's Blogger Template