Tuesday, March 31, 2009

Tips menyusukan bayi di tempat awam


mama ditanya oleh seorang teman..dia sedia maklum yg mama ni fully BF. dia mcm hairan cmne mama bawak sara jalan2...

kalau keluar, awak kasi sara minum susu mcmane?kasik botol gak ke?(dia merujuk kepada stok EBM mama)
good question..
mama jawab, saya breastfeed dia..tak kasik botol..

then mama cite kt dia cmne mama breastfeed sara kt public..
sini mama boleh share some tips..

dulu mmg satu mslh besar esp waktu sara kecik2 lagik...mama sendiri kelam kabut sbb 'cetek ilmu' cmne nk handle situasi gini..

mungkin ada ibu2 di luar sana yg ambik jalan mudah, kasik je susu botol(FM la semestinye) bila keluar bersama baby..tapi mama tak wt cmtu..sbb mama rasa tu bkn halangan utk bfeed baby in public..

apa kita nk wt jika berdepan ngan situasi/org cenggini?


1. Sebelum keluar,mama akan pastikan sara cukup minum/makan..mama akan kasik dia makan dlu, minum puas2 dlm keta sepanjang perjalanan ke tempat dituju. ini dpt elakkan baby cepat lapar..so kita adala masa utk shopping/jalan2 tanpa gangguan.

2. Bawak bekalan makanan baby. kalau dia tak thn sgt lapar, bolehla kasik dia makan dlu sebagai lapik perut..biskut ke ape ke..so takdela dia terjerit2..hehe..ini kes kalau dia dh berumur 6bulan ke atas lah dan dah start solid food.

3. Pastikan tempat yg kita nk keluar tu, kita cukup familiar...kalau boleh pastikan ada nursing room..so that,senang nk terjah kalau tetiba baby ngamuk nak gak susu..in case kalau dh desperado sgt..tak jumpe nursing room, terjah je fitting room. mama penah masuk fitting room children department sebab dh terdesak sgt..

4. Guna selendang..ye mama dpt tips ni dr one of blogger mum. memang bergune utk cover semasa aktiviti bfeed dilakukan...mama penah wt kaedah ni kt giant.lantakla org nk kata apa.

5. Nursing cover....memang sgt berguna..weekend baru2 ni mama gune di bhgn perabot2..sebab sara dh ngamuk2 nk susu..yela dlm giant mana ada nursing room..so time ginilah bergunanya nursing cover nieh kan.

6. Pakailah nursing bra atau nursing blouse..senang sikit nk selak..takdela ketara sangat nampak B kita..tapi klu ternampak pn, kita bkn saja suka2 nk tyg..ye dak?

7. Disinilah kelebihannye bagi mereka yg bertudung esp tudung labuh..mereka boleh menyembunyikan aktiviti tersebut disebalik tudung itu..sape boleh sangka kan?hehe...

9 comments:

mummy_adam on March 31, 2009 at 6:04 PM said...

alhamdulillah, i pun xde problem nak b'feed baby kat public.. i buat selamba n bt xreti jer.. sape2 yg berani jeling2 or tgk2..i jeling n tengok dia balik.. menyibuk jer.. xdo keje lain ker tgk2 org plak..haha.. janji anakku bahagia..

mama-qaisara on April 1, 2009 at 8:55 AM said...

aritu saya pn kene cmtu.ada sorg 'lelaki' ni pdg pelik kt sya..lantak ko la labu!!
yg tak phm tu,org pempuan ni pn sama sebok je jeling2 kita...cucuk bijik mata tu baru tau.huhu

YUZIE AMIR on April 2, 2009 at 9:22 AM said...

Saya pun takde masalah nak bf kat public.MAsa anak pertama maybe rasa segan sket .yelah 1st time kan.Tapi bila dah masuk no 2 saya dah tak kisah dah.Lagipun pakai tudung kan so bley ler cover2.Even skang anak saya dah umur nak masuk 3 thn tu pun selamber je dpn org dia sound..'mama adik nak tetek,bley?' huhuhu..tapi kalo ada tempat yg org takde sure la saya pilih situ.takde la saja2 nak bf dpn2 org plak.huhuhuh

Dayah on April 3, 2009 at 1:57 AM said...

saya tergolong dlm golongan no. 7..heheh..ada nursing cover tapi tak pernah pakai .rasa rimas pulak sbb tudung pun dah agak besar kan..leh cover, takde mslh...good info mamaqaisara

Elyn on April 3, 2009 at 12:14 PM said...

hiks kalo jln jauh2 mmg kene prepare la susu bagai!! tp stakat pi dekat2 mmg bwk pampers je, seb baik susu badan ni menyenang kan saya!!!

precious innocent on April 3, 2009 at 2:57 PM said...

ada kwn sy yg bf, memilih utk kasi ebm saje sbb dia malas nak selak2 baju semua... hmmm hentam saja la labu..

kalau tmp yg sy p tu xde nursing room, sy jengah surau je.. huhu

-mama emma-

mama-qaisara on April 3, 2009 at 4:48 PM said...

yuzie-sya mcm awak gakla.mmg segan.tu sbb cari tempat tesorok.sya penah nyorok antara2 camping tent yg dipsg sbg sample kt care4 midvalley.sbb dh desperate sgt,anak i ngamuk gegila.sampai sume org tegur.huhu

dayah-beruntung awak eh.mmg org tak boleh nk jangka apa u ngah wt.hehe

elyn-sya penah kuar bwk purse+hp je ngan sara.hahaha..sempoi sungguh.seb bek dia tak berry kt luar.

mama emma-betul2x..surau gak boleh jadik port selain nursing room.nway,sya penh wt cara tu.bwk ebm keluar..tap awak pn tau ebm boleh thn brp lama je kan..kalau nk keluar sehari suntuk pd sya takut dh tercemar..baik kasik yg fresh.hehe

gabungan sejahtera on December 10, 2012 at 12:56 PM said...

slm,sy nak tanya.mcm mana nak cover bahagian bawah baju yang terselak tu?sy first time bf anak,mmg agak kelamkabut sikit

gabungan sejahtera on December 10, 2012 at 12:57 PM said...

slm,sy nak tanya.mcm mana nak cover bahagian bawah baju yang terselak tu?sy first time bf anak,mmg agak kelamkabut sikit

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin
 

m.y ~ b.r.e.a.s.t.f.e.e.d.i.n.g ~ j.o.u.r.n.a.l Copyright © 2008 Black Brown Art Template designed by Ipiet's Blogger Template