Monday, June 22, 2009

kenapa perlu sediakan stok frozen ebm?


tujuan artikel ni ditulis, sebab sya nak menjawab beberapa pertanyaan rakan2 seangkatan yg masih baru dlm BF'ing arena ni..saya tak la searif mana..but i'm willing to share with u guys based on my experience sepanjang 10bulan sya bekecimpung dlm BF'ing ni..

ada rakan2 bertanya pd sya, kenapa beria sangat buat stok frozen EBM ni sedangkan kalau dilihat pada cara sya (seperti yang sya tulis dlm artikel sebelum ini), saya akan beri anak sya minum EBM yang diperah setiap hari?

ape kepentingan frozen EBM ni?

kan dh perah susu tiap2 ari, buat ape nk ada lagi stok frozen EBM?

yela...sebab kebiasaannya mostly BF mommy memang akan wt stok EBM..but not so many yg dpt sediakan stok frozen EBM sebagai BEKALAN KECEMASAN.

kenapa pulak sya kata stok frozen EBM ni adalah BEKALAN KECEMASAN?

bila waktu yang sesuai nak guna frozen EBM tu?

ok di sini,sya nk cerita secara ringkas.tanak meleret2 nanti ada yg pening kepala pulak..

Waktu pantang:

1. sya sediakan frozen EBM setiap hari. paling max yang dpt sya perah masa tu pn 9oz. masa naik keje, sya hanya mampu collect 25bekas (sya mula wt stok dh lambat,2weeks before get back to work). byk mana stok yg perlu disediakan?-ni pertanyaan kwn sya, jwpn sya senang je, ikut kudrat/kerajinan masing2. semua bergantung pd 'usaha gigih kita masing2'...lagi banyak, lagi bagus..coz we dont know what will happened in the future? my advise is 'sediakan payung sebelum hujan'. =)

1stday at work:

2. masa 1st day kerja, sya bekalkan 4bekas frozen EBM (4oz) kt nusery anak sya. 1st day kerja dpt perah 16oz fresh EBM.

3. Fresh EBM yang sya perah arini(item 2 di atas), sya gunakan utk esok. rutin ini beterusan setiap ari (bermula dr ari isnin sehingga khamis, manakala stok perahan ari jumaat dijadikan frozen EBM). cara ini sya masih praktikkan sehingga arini.

berpuasa:

4. sya tak dpt berpuasa selama sebulan atas sebab melahirkan qaisara. imagine that, i kene ganti puasa selama 30ari and its not easy. and seriously its tough since i memang fully breastfeed my daughter. i tak boleh puasa direct, i puasa 3ari dlm seminggu cmtula..but even  i pose pn, i still akan pam susu at least 1x. so let say, keperluan EBM yg sya dpt arini bekurang dr keperluan anak sya minum, so sya terpaksa CURI STOK FROZEN EBM yg sya sediakan dulu.

sya demam/kurang sihat/period:

5. sya tak tau keadaan org lain. but for me, waktu period memang menjejaskan production susu saya. nak kumpul 3oz pn seksa ada kalanya. so somestimes sya terpaksa CURI STOK FROZEN EBM.

stok frozen yang banyak and almost expired(belum lagi expiredla)

6. ni masa stok susu tengah meriah. let say, stok frozen EBM bulan April masih ada sedangkan masa tu dh masuk bulan JUN(frozen EBM tahan 3bulan bagi peti ais 2pintu), so sya akan gunakan semua stok April(cek dulu expired date bila,dont simply guna) bagi kegunaan anak sya sepanjang bulan JUN tu. pada masa ni, stok EBM yg sya perah tiap2 ari tu sya akan simpan jadikan frozen EBM(ganti balik bulan April tadi).

saya kursus/travel dlm jangka masa yg lama/baby dikampung dlm jagaan family.

7. so far never exprience lagi. but cukupla sya p conference 4ari kt kl mcm aritu pn dh huru hara jadinye...biasanya sya bekalkan 3-4botol je kt nusery, tapi sepanjang conference aritu sya balik lambat. so papa sara akan ambil 1botol dr frozen EBM utk kegunaan anak sya sementara menunggu sya balik. kalau kita perlu outstation luar daerah, tak bwk baby bersama, masa ni la stok ini diperlukan bagi menampung keperluan baby kita.

so far, ini saja antara beberapa situasi kecemasan yg dpt sya terangkan disini based on my experience..if ada yg nak komen/tambah sila tinggalkan komen anda di sini..boleh kita share sama2..

plg penting nasihat sya, jgn guna stok frozen ebm ni dgn alasan MALAS NK DIRECT BREASTFEED.

to lin/siti fatimah : harap dpt menjawab persoalan u all. if tak berapa jelas, boleh tanya sya dengan lebih lanjut. =)

9 comments:

Siti Fatimah on June 22, 2009 at 3:33 PM said...

ooo br sy phm.. igt u just nk reply komen sy..skali u post 1 jwb secara detail..best...tenkiu...

sy nk plagiat u nye post ni bole? nk letak kt blog sy...ehehehhe...tak pn nk letak link je kt blog sy...

tenkiu tenkiu

mama-qaisara on June 22, 2009 at 3:35 PM said...

siti,
boleh letak link kt blog u..but kasila your url blog.

Lin on June 22, 2009 at 4:05 PM said...

thanks lin! klu tk aku asyik rase mcm tk confident je..harap2 aku leh la fully bf mcm hang..papehal nnt aku contact hang ok.

AshAnas on June 23, 2009 at 9:42 AM said...

betul2... setuju sgt dgn mama-qaisara... skrg ni pun shira dh mula wat stok, inspirasi dr mama-qaisara... thanks ye... tp stok last week, br collect 6 botol, 12-15oz, habis rosak sumenye... peti ais rosak agaknya...

Momma Mia on June 23, 2009 at 3:24 PM said...

stuju sgt dgn mama-qaisara!! 2 thumbs up dear!!
sesama kite menambah stok EBM.

mama-qaisara on June 26, 2009 at 10:07 AM said...

lin,
no big deal la kwn..aku mmg suke share cerita/ilmu yg aku ada..lg seronok tlg membe yg ada niat mcm ko ni.

ashnas,
bagusla mcmtu...kuatkan semangat.jgn mudah putus asa k.Allah sentiasa membantu hamba2Nya.

momma mia,
thanks a lot! sama2 la kita berusaha k. =)

AshAnas on July 3, 2009 at 1:46 PM said...

mama-qaisara, nk tanya sket...
ada skali tu sy cairkan stok frozen EBM (letak kat peti sejuk bhgian bwh la) untuk hantar ke nursery Anas... Tp bla sy gi nursery time lunch, sy tgk diorg letak EBM yg dh dicairkan td kt freezer balik... boleh guna lg ke cmtu?

mama-qaisara on July 3, 2009 at 3:49 PM said...

ashnas,
setahu sya dh tak boleh guna. sebab semasa proses defrost tu pn susu tu dh mudah terdedah kepada bakteria..human milk ni sensitif sikit.
takut kalau kasik kt baby minum nanti jadi food poisoning pulak kan..

but actually, i penah terbuat cmtu(masa tu jahil lagik,susu beku cair sbb perjalanan dr kg balik ke kl)..and i kasik sara minum (bukan sikit..berbotol2)..luckily dia tak alami apa2 mslh. lepas i tau tak boleh, terus i tak buang je kalau terjadi kes cmni.

Cik Puan Ac on May 7, 2014 at 11:40 PM said...

Kalau ada stok ebm yg sangat banyak let say since dec 2013. Still boleh bg ke? Sayang rasa nak buang.

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin
 

m.y ~ b.r.e.a.s.t.f.e.e.d.i.n.g ~ j.o.u.r.n.a.l Copyright © 2008 Black Brown Art Template designed by Ipiet's Blogger Template