Friday, July 24, 2009

Ibu Menyusu tidak boleh menderma darah


last week, sorg staff di office sya ni datang bertanya kt sya..'awak nak derma darah tak?'

saya tanya dia balik..'hospital dtg office ke? dulu sya tak layak sbb sya underweight..skrg maybe dh layak kot (berat sya dh naik pas besalin.huhu.before pregnant sya underweight -38kg jek!)

dia jwb, '@$#% anjurkan aktiviti..so dia nk kutip nama if ada yg nak derma darah.akak taruk je la nama awak eh..'

sya ok je..lagipn tak pernah derma darah..dr dulu sya mmg nak derma darah tapi sbb sya tak layak,mmg tak dpt peluang tuh..

tapi nak dijadikan kisahnye harini (aktiviti tu belangsung), sya tak dpt join. sebabnye prasyarat utk derma darah tu dgn sendriinye telah terbatal..'sya peot'...sedeynye sya tak dpt menderma darah..bekobar2 ni sbb 1st time kan..

bila sya ckp kt sorg kwn sya ni, dia plak keluarkan 'fact' IBU MENYUSU TIDAK BOLEH MENDERMA DARAH..aik sya pelik la..tak pernah lagi dengar fakta tuh....so sya google la psl tuh.and sya jumpe artikel di sini...boleh klik sini juga, dan sini.

tapi logically mmg lah..sbb susu yg diminum itu terjadinya dari 'darah kita'.. nanti dikhuatiri kita pitam pulak...dhla baby pn isap susu kita, pulak tu darah pulak diambil..so sya rasa betul la fakta tuh kan..

moga dgn sebaran ini, ibu2 lain dpt manfaat.tapi, jgn pula salah anggap pulak. sya tak larang u all dr berbuat kebaikan ye..ini utk makluman u all je..supaya tak terjadi perkara buruk pd diri kita nanti..

p/s : sape yg belum pernah derma darah mcm sya? angkat tangan..sila2 lah bwk menderma... =)

"give blood it is the gift of life"

7 comments:

Arin on July 24, 2009 at 1:49 PM said...

saya pon tak pnh derma darah..sbb underweight..

puan punyer on July 24, 2009 at 2:58 PM said...

sblm kawin penah derma drh beberapa kali.. pas kawin xder dah..... tp bler dh derma darah tu perasaan sgt sonok n heppi... for bf mommies nih sy poon rs x digalakkan.. tp klu larat cubalah...

AshAnas on July 24, 2009 at 5:55 PM said...

sy pun sama... tekanan darah rendah, asyik pitam je... dh 2x pergi... tp bila buat check-up, sy x layak....

Dayah on July 26, 2009 at 1:38 PM said...

salam ziarah Lin..harap dpt tukar2 link..

psl derma darah ni. saya penah 3 kali derma darah.smua sblm kawin. then last year, pihak hops dtg lagi ke tempat keja..saya pun sbb dah biasa.. register je la..dah buat semua, timbang berat, check Hb, then jumpa doc..semua ok..tapi saya yg keluarkan statement kat doc..bagitau dia yg saya ni ibu menyusu..terus dia kata BF mom takleh derma..

so taula masa tu...punya la berkobar2..hehe

supermummy on July 27, 2009 at 9:48 AM said...

eh betul ke breastfeeding mom tak bole menderma? saya breastfeeding mom jugak, dan beberapa bulan lepas mmg ada derma darah..tapi alhamulillah ok je..takdela pulak side effect apa2..

lin on July 27, 2009 at 9:59 AM said...

arin,
sama la kita..hehe.but i no more underweight.dh layak pn derma..but since i still breastfeed my daughter(below 1yr),so i tak derma darah lagik.

puan punyer,
ye betul..if bdn kita kuat, no harm if nk derma gak darah..cuma dikhuatiri takut kita pitam je la pastu.tak pasal2 kene plak amik balik darah yg kita derma tadi psl kekurangan darah...kan jadik buruk siku plak nanti..ehehe

ashnas,
yep betul.if tekanan darah rendah,better janganla..kang tak pasal2 ada yg warded plak.

dayah,
nanti sya link kt awak plak ye..sya pn tak saba nk derma darah..harap pasni ada peluang.

supermummy,
its ok nk derma darah.cuma tak digalakkan..kalau dlm form utk register tu pn dh state syarat2..'ibu yg hamil dan menyusu bayi berumur bwh setahun tidak boleh menderma darah'.. but if u dh try and bdn dh kuat tu maybe oklah kot. syarat2 tu lebih apply to certain people je la yg tak berapa kuat.

juanita on August 5, 2009 at 3:45 PM said...

Saya pernah derma darah masa baby saya bumo sethun & still bf. Doc tak bg tp saya insist. Lepas derma seminggu saya lembekk..hehe..padan mukee...

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin
 

m.y ~ b.r.e.a.s.t.f.e.e.d.i.n.g ~ j.o.u.r.n.a.l Copyright © 2008 Black Brown Art Template designed by Ipiet's Blogger Template