Thursday, July 9, 2009

roselle bykkan susu ibu?


di kampung, kt rumah kakak sya dia ada tanam pokok ni..masa tu sya bercuti rehat sbb operation cyst..time tu sya tny kt dia..pokok ape ni?seriously, sya tak penah tengok bunga roselle ni..and then, masa sya bersalin dan berpantang di kampung, pokok ni telah pn keluarkan bunga..masa tu baru tau oo ni ke rupenye bunga roselle??

and kakak sya ni rajin..dia dan anak sedara sya jadikan bunga roselle ni jem. dia kasik 1 bekas kt sya..sya kurang suka mkn jem atau apa2 jem yg manis2...so jem tu masih ada di fridge kt rumah sya sampai skrg..bukan tanak mkn tapi sya kurang gemar mkn roti..takkan nk ratah jem cmtu je kan..hehe

saya hanya tau kebaikan bunga ni pd org yg ada penyakit darah tinggi dansebagainye...but sya taktau khasiatnye pada ibu2 yg menyusu badan mcm sya ni..kalau sya tau khasiatnye dr dulu lagi sya amalkan makn bunga ni mentah2 cmtu je..nanti akak sya igt kambing pulak masuk rumah dia mkn bunga ni...hehehe..

then bila sya pegi rumah kakak sya (yg lagi sorg) di kl ni dia serve sya minum air ni.mulenye sya igtkan air anggur/rasberi..sbb rasanye seakan2 sama..bila dia tjk botol jus ni baru sya rasa tau..so sya carila jus ni and tejumpe secara tak sengaja di mydin usj.arga pati jus roselle (tak igt jenama apa) RM7.90. starting aritu sya mmg tak miss minum...and tau tak, mmg betulla..sya berjaya maintain milk production sya(takla jadi byk sgt..but still have extra utk my baby)..

utk semua bf2 baby, blehla cuba yek! tak rugi cuba..rasa nye pn sedap. nanti saya cek jenama apa pati jus roselle tu..tak ingat pulak sya.

selain tu jika nk tau kebaikan bunga roselle ni bolehla klik sini

9 comments:

ibu_arifa on July 9, 2009 at 10:24 AM said...

yer ker? thanks bg tahu...dulu2 saya beli yg 'dah dikeringkan'...ada jual kt giant supermarket. tak tau lak leh tambah air susu sbb waktu makan tu, sedang mengandung lagi...pasni leh la cari balik dan cari jus nyer jgk.

puan punyer on July 9, 2009 at 11:37 AM said...

oooooooo bagusnya info. kt kg poon mak ader tanam tp mmg xtau khasiat utk bf moms.. bagus bagus

Afne on July 9, 2009 at 12:50 PM said...

thanx 4 the info

AshAnas on July 9, 2009 at 2:50 PM said...

ooo ye ke... br tau... thanks for the info mama-qaisara... patut la ms blk umah mak hr tu mcm byk je susu... mak asyik hidang air roselle je...

izzahazfar on July 9, 2009 at 4:20 PM said...

ooo..ye ke?
ni nak cubala..ntah nape tgah hari td agak nyer kalut sgt susu dapat 4 oz je..selalu dapat la 6 oz..
risau saya kak..

e-caR NazRin aka ibuEiymann on July 9, 2009 at 5:59 PM said...

salam..
ku mmg dh lame amlkn mnum ROSELLE HPA, JEM ROSELLE HPA, KAPSUL ROSELLE HPA..mmg diakui Roselle ni m'punyai 70x ganda khasiat vitamin C compared to orange.. nk tau lbh lnjut psl Roselle nie leh tgk kt sini:

http://myhpafamily.blogspot.com/2009/02/roselle-permata-merah.html

btw, ku bru jengah blog nie ms blog hopping.. wahh byk info psl BF nie.. baguih2.. ku suker neh.. ku pun BF-ibu..dh 2 thn 3 bln..ku follow eh..

umIE a.k.a saLMi on July 10, 2009 at 11:39 AM said...

lin,

aku nk try la kot2 menjadi..tq 4 sharing...

nadnye on July 17, 2009 at 10:37 AM said...

ok.. saya suka roselle nie, cuma tak tau nak dapat kat mana, tanam tak hidup plak..
Thanks for sharing info nie.. mmg minum air roselle pun tapi yang beli..

zaii on July 18, 2009 at 1:08 PM said...

oh yer ker... baru 1st time dengar info pasal roselle nih....saya pasti kan mencubanya untuk anak ke2 nanti.. Sebenarnya saya nih x berjaya BF untuk anak pertama sebab memang x ada susu.. sedih sangatt..

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin
 

m.y ~ b.r.e.a.s.t.f.e.e.d.i.n.g ~ j.o.u.r.n.a.l Copyright © 2008 Black Brown Art Template designed by Ipiet's Blogger Template