Friday, August 21, 2009

selamat berpuasa kepada semua...


Thn lepas sya tak dpt puasa penuh..thn ni awal2 pose dh ponteng..huk3x..nk wt cmne, kwn baik mai awal sgt...ada can ujg bln pn dia mai lagi ni nmpk gayanye...

hrp sya dpt berpuasa dengan tenang...dugaan semestinya hebat..coz im still fully bfeed sara..sya kene jaga makan/minum syalah..klu tak, risau nanti sya ngan sara dehydrate..huhu..nak2 plak sara skrg lalui fasa 'growth sprout'.. dia dh cam tak brp minat minum susu..actually dia masih menyusu..tapi dia nak direct feeding..dia reject botol or whatsoever cara yg sya cuba utk kasik dia susu EBM..sya dh pening kepala pk mslh ni..perkara ni jadi dlm 1-2minggu before dia genap umur 1thn aritu..and still happend until now..ada rakan yg komen ckp maybe ebm sya kasi tu dh tak elok..ok fine, so i kasik dia minum fresh ebm..still she reject the ebm!! unless fresh direct dr 'kilang',yg tu dia nak la....makan pn ala kadar...even nk kasik dia mkn scott emulsion pn jenuh..dia igt kita kasik ubat kt dia..dia takley terima 'rasa' scott tuh...so, spjg sara kt taska mmg dia tak minum susu..smlm pn cikgu dia ckp dorg dh kasik susu guna cawan..still dia tanak minum..tapi,dorg ckp smlm dia mkn dan minum air masak cm biasa..so i assume semuanya okla....as long as dia aktif mcm biasa dahla..klu tak, makin betambah risau saya dibuatnya...since dia tak brp selera makan nasi skrg ni..so smlm sya mskkan dia pasta with cheese...alhamdulillah, dia mkn byk jugala..siap arini sya tapaukan wt snek incase dia kelaparan kt taska..tapi tu la, if cikgu dia tak kasik dia makan pasa tuh, still tak guna jugak..yela..sara mana reti becakap lagi..huhu...bknnye pandai nk minta minum/makan..

memandangkan esok kita semua umat islam dah nak puasa, so kt sini saya dan keluarga mohon maaf atas semua salah silap kami jika ada..semoga kita semua mendapat keberkatan ramadhan dan ibadat puasa kita berjalan lancar..puasa kita diterima Allah....jgn lupa baca niat puasa ye...ptg ni blk awal ye..besiap2 utk bertarawikh.... =)

saje selit gambor si kecik yg kusyuk main belon hello kitty..

p/s - mlm ni nk kena prepare bahan utk masak sahur esok..even sya tak dpt sambut 1st ramadhan, tanggungjawab kena la buat..kang kebulur plak husband sya tuh..hehe

8 comments:

CikNi on August 22, 2009 at 11:25 AM said...

Selamat berpose untuk lin and family

^wirda^ on August 24, 2009 at 2:39 PM said...

slamat pose..hihi same la kite, x terpuase lg nih..

Marsha~ on August 27, 2009 at 12:58 PM said...

biasalh tu kadang2 dtg angin bebudak ni tetiba tanak makan, tetiba tanak menyusu... asalkan dia masih nak direct feeding oklah tu kan..

^wirda^ on September 9, 2009 at 2:42 PM said...

lin,
pasal puree tu kan.. mcm kalo pisang tu bila kite blend kena makan time tu gak la kan..kalo tak sure dh tukar kaler..
how about buah2 lain, yg awak kukus/rebus tu, bleh simpan brapa lama ek?
sy nk try sweet keledek tu, tp tak tahu la dia tahan tak? ade idea?

lin on September 9, 2009 at 2:44 PM said...

hai wirda,
yup..pisang tu kena makan ngan segeralah sbb kaler cept bertukar..
cm buah2 lain cth epal,pear tu biasanya bertahanla dlm 5hari jugak..lebih dr tempoh tu sya discardlah. =)

[S]itie [B]Um [B]Um on September 17, 2009 at 10:22 PM said...

camat ari raye..maaf zahir batin

Parents-to-be on November 19, 2009 at 3:40 PM said...

Salam.
Kak, nak minta bantuan. Actually saya mmg planning utk Bf baby once dia lahir nanti. Kalau boleh smpai dia 2 tahun, Insya-Allah. cuma saya masih tak faham beberapa perkara :

- susu yg dah dipam akan masuk ke freezer sbg simpanan. so, once baby nk minum, kita cairkan dengan letak dlm peti bwh tu. berapa lama biasanya masa diambil?.

- once susu dah cair, kita akan bg pd baby kan?. dlm keadaan susu tu sejuk ke?. atau kita kena panaskan semula?. tp setahu saya breastmilk takleh panaskan atas api, kan?

ok. setakat itu dulu soalan sy. maaf lah kalau soalan remeh2 je sbb mmg dr first buat kptsn nk BF bby, 2 perkara ni yg bermain dlm kepala..

thanks kak!.

lin on December 10, 2009 at 10:31 AM said...

parents-to-be,
sorry for late reply..

- frozen ebm
depends on suhu peti sejuk kita..nk selamat,mlm tu u letak kt bwh peti ais..by the time esok nk gi taska, susu dh cair. perlu dihabiskan dlm masa 1jam selepas dipanaskan.tak boleh re-heat.

-susu perlu dipanaskan utk elak baby kembung if minum sejuk2..frozen takley dipanaskan semula. cara panaskan, rendam dlm air panas saje.atau u boleh gune warmer cm sya.

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin
 

m.y ~ b.r.e.a.s.t.f.e.e.d.i.n.g ~ j.o.u.r.n.a.l Copyright © 2008 Black Brown Art Template designed by Ipiet's Blogger Template