Thursday, December 3, 2009

pemakanan bagi anak yang kzm



hi semua...windu tak kt saya?

salam semua..
wah bekurun lama sya tak update blog ni..
sya selalu lepak di FB and my personal blog..
ada plak tu teman2 yg bertny soklan tentang BF, sya tak sempat nk reply atas sebab kekangan keja..
maafkan saya..sya cuba menjawab soalan2 anda sebaik mungkin..

berbalik pada topik yg sya nk posting kalini..PEMAKANAN BAGI ANAK YG KZM..ape pulak la KZM tu? KZM adalah istilah KURANG ZAT MAKANAN.

y i post this topic?
ok..sebabnya, last monday sya bwk sara gi monthly checkup..
sadly, she only gain weight 0.2kg!!!
tapi nurse yg check tu ckp she seems healthy and active..
so mungkin berat dia tak naik bnyk sbb sara nye kadar metabolisme tinggi..
and mmg sara ni aktif je..pendek kata, asal celik je biji mata tu mmg dia tak reti dok diam..
unless if dia lapar, mmg dia mula la meleser kt sya melembikkan badan minta nenen..hehehe..

so, masa checkup tu, nurse pn give some advise kt sya..
make sure dia mkn 6times a day..ni jadual pemakanan yg dia suggest..

7pagi - breakfast
10pagi - minum pagi
12.30tghri - lunch
4.30ptg - tea time
7.00ptg - dinner
9.00mlm - supper

*masa tu boleh adjust ikt kesesuaian ibu-ibu ye..mungkin kita blk keje lmbt,so masa mkn anak2 tu tepaksa drag lewat sikit..make sure 2hours before beri dia mkn tu jgn kasik dia minum susu..so that,dia mkn lbh byk sket..*

utk menu pulak..ini adalah antara menu yg sya cuba nk praktikkan utk sara.

breakfast - roti sapu butter / cream cheese / peanut butter / salut telur(goreng) + susu
minum pagi - bubur nasi + santan + sayur + ayam/ikan/daging
lunch - nasi + sup sayur/sup ayam + keju
tea time - 1 slice cake + susu
dinner - mihun sup/mee sup/nasi + sup
supper - susu

nurse minta sya lebihkan makanan bersantan dan berlemak utk sara..
so far alhamdulillah, she never complaint much..
apa sya suap, semua dia nganga..
the latest, mlm tadi sya suapkan dia nasi putih + kari ikan bawal + ayam goreng..
dia makan bykla juge..hehe..

here is her latest photo..
dh setahun 3bulan..


hi all...sama tak muka kami?


here is latest photo the 3 of us during our 2nd anniversary celebration..

7 comments:

Nieza Ishak on December 4, 2009 at 9:07 AM said...

Nieza pernah alami masalah yg sama masa suffiya dulu.

berat mmg takkan naik tp selera makan mmg tinggi. Asyik makan jerk ...

tp bagi nieza ok jerk gitu, sbb dia aktif dan suker explore.

By the way berat dia skrg dah sama dgn zulaikha 11kg ..hihihi

ellis on December 4, 2009 at 9:42 AM said...

sara ni banyakikut muka ayah dia ek....

^wirda^ on December 4, 2009 at 10:14 AM said...

oh..topic yg di cari2..
irfan pun mcm sara..org ckp kurus..mmg kurus tp tade la underweight..mkn semua ok je.. cuma mmg btol dorang active sgt..

erm nk tanya, camne buat bubur letak santan? tak penah plak buat.. cepat basi tak??
sbb mcm sy, slalu masak bubur buat stok utk 2 hari, utk dia bawa gi nursery. so kalo letak santan tahan ker?huhu

lin on December 4, 2009 at 10:16 AM said...

nieza - betul tu..berat sara still ok.peningkatan ada cuma naik sket je..tiap kali timbang 0.2kg...

eliss - aah..sara mmg byk ikt muka papa dia..ramai ckp cmtu.

wirda - sya tak penah lak msk bubur utk stok 2 ari.if taruk santan,nk thn lama cuba letak kt petiais..bubur taruk santan tu mcm org masak bubur lambuk..

Elyn on December 4, 2009 at 10:54 AM said...

wafiq pun berat menten camtu lin. pemilih sgt nk mkn...

lin on December 10, 2009 at 10:29 AM said...

elyn - diorg ni dh pandai merasa makan..tu la pasalnya..

suri on April 16, 2011 at 5:40 PM said...

As-salam,
Bila saya tengok gambar ni, baru saya tahu..awak wife zairee yer... erm... bagusnya wat blog ni... saya selalu baca info awak.. kirim salam kat zairee yer.. suri and edry kirim salam..

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin
 

m.y ~ b.r.e.a.s.t.f.e.e.d.i.n.g ~ j.o.u.r.n.a.l Copyright © 2008 Black Brown Art Template designed by Ipiet's Blogger Template