Wednesday, February 25, 2009

Building Babies : Inner Adventure

7 comments
Dah lama mama nk post psl story ni..

Actually, cite dh lapuk and basi..tap best utk dikongsi..last2 friday(tak igt jumaat yg mana), mama secara tak sengaja terbuka channel Discovery Science...buka2 je, ada rancangan psl baby..waaa...syok ni..mama tgkla sampai abis..kt sini mama ringkaskan isi rancangan tuh..

Sekumpulan saintis ni wt kajian..mcamana permulaan 'terhasilnya baby'..

Firstly dorg story,mcmane dr pandangan mata antara 2 org lelaki dan perempuan ini telah mendorong pengeluaran hormon 'xx-tak igt nama' yg akan menghantar signal kepada otak kita bhw KITA SUKA/CINTA/SAYANG ORANG TU'..and then, takyah cite pjglah...hubungan kelamin terjadi..

U all tau tak? once air m*n* dilepaskan ke dalam vagina, air tersebut akan bergumpal menjadi sebesar 'bola lisut' and begerak ke arah ovum wanita...sampai di sana, semua berebut2 utk menembusi telur wanita tersebut...bila ada 1 je sperm yg berjaya masuk, yg lain dah tak boleh masuk.. -- > kalau mama salah xtauler..mklumler mama budak engineering bukan biologi..kui3x..

Then, bila dh disenyawakan...maka telur tadi tu akan membentuk sel yg akan terpecah2lah kepd bbrp bhgian..ni takmo cite pjg lebar..kang slah explaination marah plak org yg terer bab2 nie...sesat pulak info yg mama kasik kang..hehe

Yg menariknye nk highlight kt sini..tentang ujian2 yg bbrp org saintis ni lakukan ats bbrp org preggy mommy dlm rancangan nih..

-Ujian Bau-
Mereka diberi bbrp bekas yg berisi mcm2 bhn utk dorg hidu..nak test either bau tersebut dorg suka atau boleh buatkan dorg loya...ada yg suke bau cengkih...bau kulit kayu manis...and ada lagilah bbrp bahan yg lain...
Lepas tu..after 1month delivery,saintis tersebut akan lakukan ujian yg sama ke atas mommy and baby yg sama...contoh..sorg baby ni akan diberi hidu bbrp bahan...hasilnye,baby yg suka bau cengkih ini tadi adalah anak kepada ibu yg suke bau cengkih semasa ibu tersebut mengandungkannya....ujian ini bertujuan utk menguji ingatan baby tersebut samada dia igt bau tersebut semasa dia dlm perut mommynye atau tidak...menarik kan memory test yg dorg lakukan??

-Ujian Pendengaran-
Headphone akan diletakkan pada perut siibu, muzik akan dipasang..bbrp jenis muzik akan dimainkan...degupan jantung baby akan dicatatkan...yg mama igt..muzik mozart dipasang tap baby tak bagi respond..gerakan pn tak terasa...degupan jantung pn normal...tapi, bila satu muzik rancak ni dipasang, degupan jantung baby meningkat...baby movement pn kuat...maknanya baby tersebut memberi tindakbalas kepada bunyi muzik tersebut..
Once baby yang sama lahir, test yg sama akan diulang ke atas baby tersebut..bbrp muzik diperdengarkan kpd baby ini...baby tu rileks je..sampai je turn lagu yg rancak tuh dimainkan, terus baby ni gerak aktif sekali...heheh..kelakar sgt..tap ini menunjukkan baby tersebut memberi tindakbls kpd muzik yg sma dimainkan kpdnya smasa dia dlm perut ibunye....see????kuat kan ingatan baby yg baru dilahirkan ni..
-Kesimpulannye.......-
"Mcm tu jugak ngan anak2 kita...mama rasa qaisara suka makan bubur nasi campur kismis sbb time mama preggy dlu,tiap2 ari mama suke makan kismis...taktaula samaada itu secara kebetulan atau pn tidak..tapi, bila difikirkan ada jugak betulnye..perwatakan anak kita akan dibentuk mengikut peel ibunya semasa dlm kandungan lagi samada eating habitnye, perangainye, moodnye ...
oleh itu,nasihat mama kpd preggy mommy di sana, bykkanlah beristighfar..jaga perlakuan..percakapan...bykkan bersabar...rajin2 mengaji alquran sehingga sampai saat akhir utk melahirkan...mudah2an dipermudahkan semuanya...amin..."

Tuesday, February 24, 2009

Carta Pemakanan

2 comments
Bagi yang kurang arif tentang makanan yang boleh diberikan kpd anak, boleh rujuk kt sini...

Umur : 5-6 bulan
Tekstur makanan : Puree halus
Minuman : Susu Ibu 5x sehari
Makanan : Beras, pisang, ubi kentang, keledek, bayam, lobak merah dan mangga
Elakkan : Garam, gula, produk tenusu, makanan berasaskan gandum, telur, cili dan kekacang.

Umur : 6-8 bulan
Tekstur makanan : Puree sedikit kasar
Minuman : Susu ibu /FM 4x sehari, air masak atau jus buah-buahan yg dicairkan
Makanan : Buah-buahan, sayur-sayuran, gandum, telur dan mentega kacang
Elakkan : Susu lembu segar, cili, garam, telur putih, gula, ikan dalam tin(sardin), organ dalaman haiwan.

Umur 8-9 bulan
Tekstur makanan : Lenyek atau kisar
Minuman : sama seperti 6-8 bulan
Makanan : sama seperti 6-8 bulan
Elakkan : sama seperti 6-8 bulan

Umur 9-12 bulan
Tekstur makanan : Cincang
Minuman : Susu ibu /FM 3x sehari, air masak atau jus buah-buahan yg dicairkan
Makanan : Buah-buahan, sayur-sayuran, ikan, daging, produk tenusu dan telur
Elakkan : Telur putih, cili, kerang-kerangan, garam dan gula(sedikit sahaja), organ dalaman haiwan dan lemak.

Umur 12-18 bulan
Tekstur makanan : Cincang
Minuman : Susu ibu /FM 2x sehari, air masak atau jus buah-buahan yg dicairkan
Makanan : Sama seperti keperluan seluruh ahli keluarga
Elakkan : Telur mentah, cili dan kerang-kerangan

Info : Anak yg comel & gemuk bukan semestinya hasil drp pemakanannya yg berkhasiat. Anak yg kecil & kurus tidak bermakna mereka kurang zat. Semua itu bergantung kpd bagaimana ibu bapa membentuk corak pemakanan mereka.

Tuesday, February 17, 2009

Bubur Kurma utk Qaisara

5 comments
Bubur Kurma

1. Rendam kurma dlm air panas..
2. Keluarkan biji kurma bila kurma dh lembut.
3. Atau, kopek kurma buang isi dan terus masak sekaligus ngan beras yg telah dibasuh bersih..
4. Masak bubur sehingga kembang..
5. Blend bubur...
6. Sedia utk dihidang..

##Resipi ini hasil sumbangan idea dr kwn mama...kurma ada rasa sedikit manis..jgn risau,manis kurma bukan semanis gula...Kurma yg elok diguna utk resipi ini, seeloknye guna kurma Nabi sbb isinye basah dan lembut..

p/s : mama mesti cuba!

Introduce Solid Food

6 comments
(Bagi bayi berumur 5-7 bulan)

Makanan yang paling sesuai diperkenalkan memula ialah buah-buahan macam epal, pear, tembikai, pisang, betik, mangga (tapis buah mangga terlebih dahulu supaya tiada serat). Beri bayi satu jenis buah yang sama pada satu masa sahaja supaya bayi dapat merasa dan tak confuse.

• Jadual pemakanan yang mama follow skrg ni
Lunch- antara 01.00 ptg - 2.00 ptg(sbb time ni waktu mama rehat ley p kasik makan kt sara..
Dinner - antara 5.30 – 6.30 petang (depends waktu mama amik sara blk kul brp).
Malam - direct breastfeed je..

Cara penyediaannya fruit puree:
1. Potong buah dlm ketulan kecil dan rebus sekejap sahaja (1-2 minit).
2. Blend buah.
3. Ready utk sumbat dlm mulut baby..tryla dlm 2-3 sudu..jgn paksa baby makan

Cara penyediaannya bubur carrot:
1. Potong sebiji carrot kecik2 rebus sekali ngan 1 cup beras(cuci bersih2 sampai air tak keruh) then masak sampai kembang..takyah tambah garam ye puan2..
2. Blend bubur tuh..
3. Amik sebahagian masuk dlm bowl utk makan time tu, lebihan mama wt stok utk seminggu..simpan dlm freezer.

selamat mencuba!!

resipi fruit puree tu mama amik dr sni..u all boleh try refer blog akak ni..byk info esp utk breastfeeding tips.

Blog Widget by LinkWithin
 

m.y ~ b.r.e.a.s.t.f.e.e.d.i.n.g ~ j.o.u.r.n.a.l Copyright © 2008 Black Brown Art Template designed by Ipiet's Blogger Template