Tuesday, June 30, 2009

BF Class (July 2009)

3 comments

Nak share dengan semua ibu2 (esp mommy to be) yg telah berazam utk breastfeed baby u all...Tak rugi u all p kelas ni..confirm semangat tu akan bekobar2..saya dulu tak attend pn kelas ni(sebab taktau ada kelas2 cmni..huhu..ruginyee!!!!)..saye sempat p kelas antenatal je(kt situ ilmu BF pn tak byk diterangkan...but still cukup memberi kesedaran pada husband sya esp..hehe..kalau tak de sokongan dr husband, sure sya dh lemah semangat!!)

cepat2la daftar ye..ajak hubby sekali. biar 'ada sikit kesedaran'...coz BF ni pd mata org yg tak pernah buat memang senang..tapi kalau kita tak prepare dr segi mentally esp..confirm, u all akan surrender!!! maka jadila azam tu seperti 'hangat2 'popo' ayam'...hehehe..

Kelas Persediaan Susu Ibu untuk Ibu Mengandung (July 2009) akan diadakan pada:

Tarikh : 5 July 2009

Hari : Ahad

Masa : 9 am hingga 1 tghari

Tempat : Sara Kids, TTDI Jaya

nak tau lebih lanjut, sila klik kat sini.

Monday, June 22, 2009

kenapa perlu sediakan stok frozen ebm?

9 comments

tujuan artikel ni ditulis, sebab sya nak menjawab beberapa pertanyaan rakan2 seangkatan yg masih baru dlm BF'ing arena ni..saya tak la searif mana..but i'm willing to share with u guys based on my experience sepanjang 10bulan sya bekecimpung dlm BF'ing ni..

ada rakan2 bertanya pd sya, kenapa beria sangat buat stok frozen EBM ni sedangkan kalau dilihat pada cara sya (seperti yang sya tulis dlm artikel sebelum ini), saya akan beri anak sya minum EBM yang diperah setiap hari?

ape kepentingan frozen EBM ni?

kan dh perah susu tiap2 ari, buat ape nk ada lagi stok frozen EBM?

yela...sebab kebiasaannya mostly BF mommy memang akan wt stok EBM..but not so many yg dpt sediakan stok frozen EBM sebagai BEKALAN KECEMASAN.

kenapa pulak sya kata stok frozen EBM ni adalah BEKALAN KECEMASAN?

bila waktu yang sesuai nak guna frozen EBM tu?

ok di sini,sya nk cerita secara ringkas.tanak meleret2 nanti ada yg pening kepala pulak..

Waktu pantang:

1. sya sediakan frozen EBM setiap hari. paling max yang dpt sya perah masa tu pn 9oz. masa naik keje, sya hanya mampu collect 25bekas (sya mula wt stok dh lambat,2weeks before get back to work). byk mana stok yg perlu disediakan?-ni pertanyaan kwn sya, jwpn sya senang je, ikut kudrat/kerajinan masing2. semua bergantung pd 'usaha gigih kita masing2'...lagi banyak, lagi bagus..coz we dont know what will happened in the future? my advise is 'sediakan payung sebelum hujan'. =)

1stday at work:

2. masa 1st day kerja, sya bekalkan 4bekas frozen EBM (4oz) kt nusery anak sya. 1st day kerja dpt perah 16oz fresh EBM.

3. Fresh EBM yang sya perah arini(item 2 di atas), sya gunakan utk esok. rutin ini beterusan setiap ari (bermula dr ari isnin sehingga khamis, manakala stok perahan ari jumaat dijadikan frozen EBM). cara ini sya masih praktikkan sehingga arini.

berpuasa:

4. sya tak dpt berpuasa selama sebulan atas sebab melahirkan qaisara. imagine that, i kene ganti puasa selama 30ari and its not easy. and seriously its tough since i memang fully breastfeed my daughter. i tak boleh puasa direct, i puasa 3ari dlm seminggu cmtula..but even  i pose pn, i still akan pam susu at least 1x. so let say, keperluan EBM yg sya dpt arini bekurang dr keperluan anak sya minum, so sya terpaksa CURI STOK FROZEN EBM yg sya sediakan dulu.

sya demam/kurang sihat/period:

5. sya tak tau keadaan org lain. but for me, waktu period memang menjejaskan production susu saya. nak kumpul 3oz pn seksa ada kalanya. so somestimes sya terpaksa CURI STOK FROZEN EBM.

stok frozen yang banyak and almost expired(belum lagi expiredla)

6. ni masa stok susu tengah meriah. let say, stok frozen EBM bulan April masih ada sedangkan masa tu dh masuk bulan JUN(frozen EBM tahan 3bulan bagi peti ais 2pintu), so sya akan gunakan semua stok April(cek dulu expired date bila,dont simply guna) bagi kegunaan anak sya sepanjang bulan JUN tu. pada masa ni, stok EBM yg sya perah tiap2 ari tu sya akan simpan jadikan frozen EBM(ganti balik bulan April tadi).

saya kursus/travel dlm jangka masa yg lama/baby dikampung dlm jagaan family.

7. so far never exprience lagi. but cukupla sya p conference 4ari kt kl mcm aritu pn dh huru hara jadinye...biasanya sya bekalkan 3-4botol je kt nusery, tapi sepanjang conference aritu sya balik lambat. so papa sara akan ambil 1botol dr frozen EBM utk kegunaan anak sya sementara menunggu sya balik. kalau kita perlu outstation luar daerah, tak bwk baby bersama, masa ni la stok ini diperlukan bagi menampung keperluan baby kita.

so far, ini saja antara beberapa situasi kecemasan yg dpt sya terangkan disini based on my experience..if ada yg nak komen/tambah sila tinggalkan komen anda di sini..boleh kita share sama2..

plg penting nasihat sya, jgn guna stok frozen ebm ni dgn alasan MALAS NK DIRECT BREASTFEED.

to lin/siti fatimah : harap dpt menjawab persoalan u all. if tak berapa jelas, boleh tanya sya dengan lebih lanjut. =)

Blog Widget by LinkWithin
 

m.y ~ b.r.e.a.s.t.f.e.e.d.i.n.g ~ j.o.u.r.n.a.l Copyright © 2008 Black Brown Art Template designed by Ipiet's Blogger Template