Monday, July 27, 2009

Breastfeeding photo contest (VOTE NOW!!!)

3 comments
salam semua... /hihi

minta jasa ibu2 bapak2..kawan2 semua tolong vote utk kami ye..klik sini utk vote BPC10 - Noorazlin aka mama-qaisara..

thanks bebanyak atas undian korang..sayang u all.. /bye

Friday, July 24, 2009

Ibu Menyusu tidak boleh menderma darah

7 comments
last week, sorg staff di office sya ni datang bertanya kt sya..'awak nak derma darah tak?'

saya tanya dia balik..'hospital dtg office ke? dulu sya tak layak sbb sya underweight..skrg maybe dh layak kot (berat sya dh naik pas besalin.huhu.before pregnant sya underweight -38kg jek!)

dia jwb, '@$#% anjurkan aktiviti..so dia nk kutip nama if ada yg nak derma darah.akak taruk je la nama awak eh..'

sya ok je..lagipn tak pernah derma darah..dr dulu sya mmg nak derma darah tapi sbb sya tak layak,mmg tak dpt peluang tuh..

tapi nak dijadikan kisahnye harini (aktiviti tu belangsung), sya tak dpt join. sebabnye prasyarat utk derma darah tu dgn sendriinye telah terbatal..'sya peot'...sedeynye sya tak dpt menderma darah..bekobar2 ni sbb 1st time kan..

bila sya ckp kt sorg kwn sya ni, dia plak keluarkan 'fact' IBU MENYUSU TIDAK BOLEH MENDERMA DARAH..aik sya pelik la..tak pernah lagi dengar fakta tuh....so sya google la psl tuh.and sya jumpe artikel di sini...boleh klik sini juga, dan sini.

tapi logically mmg lah..sbb susu yg diminum itu terjadinya dari 'darah kita'.. nanti dikhuatiri kita pitam pulak...dhla baby pn isap susu kita, pulak tu darah pulak diambil..so sya rasa betul la fakta tuh kan..

moga dgn sebaran ini, ibu2 lain dpt manfaat.tapi, jgn pula salah anggap pulak. sya tak larang u all dr berbuat kebaikan ye..ini utk makluman u all je..supaya tak terjadi perkara buruk pd diri kita nanti..

p/s : sape yg belum pernah derma darah mcm sya? angkat tangan..sila2 lah bwk menderma... =)

"give blood it is the gift of life"

Monday, July 20, 2009

Tips Membanyakkan Susu Ibu [Susu Badan]

4 comments
These tips/petua i get through an email that my friend send to me..hope can give some guidelines to all BF mommies..

[a] Berurut (dengan bidan).

[b] Banyakkan minum air/jus buah-buahan.

[c] Banyakkan minum susu. Sebaiknya mengambil hidangan susu 3 hingga 4 hidangan sehari.

[d] Pengambilan lebih makanan berprotein penting untuk penghasilan susu ibu.

[e] Makan nasi panas bersama halia muda (yang ditumbuk halus) dan dicampurkan dengan air asam.

[f] Minum air asam jawa yang direbus dengan gula merah bersama dengan 3 keping asam keping.

[g] Ambil beberapa helai daun betik sederhana muda. Rebus sehingga mendidih. Minum air rebusan itu 2 hingga 3x sehari.

[h] Ambil sebatang lobak putih. Cuci bersih dan kisar sehingga halus. Campurkan dengan segelas air suam. Minum 2x sehari.

[i] Sapu sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Layurkan/salai pada api sehingga layu. Ketepikan sebentar. Setelah agak suam, tekapkan daun sirih tersebut pada payudara. Amalkan setiap hari.

Sayur-sayuran yang dapat membanyakkan air susu ibu: 
Brokoli 
Lobak Merah 
Lobak Putih 
Seleri 
Kobis 
Sawi Putih 
Peria 
Ulam Pegaga 
Ulam Jantung Pisang [yang telah direbus]

Tips agar air susu ibu lancar: 

Makan kulup daun betik setiap hari.

Thursday, July 9, 2009

roselle bykkan susu ibu?

9 comments
di kampung, kt rumah kakak sya dia ada tanam pokok ni..masa tu sya bercuti rehat sbb operation cyst..time tu sya tny kt dia..pokok ape ni?seriously, sya tak penah tengok bunga roselle ni..and then, masa sya bersalin dan berpantang di kampung, pokok ni telah pn keluarkan bunga..masa tu baru tau oo ni ke rupenye bunga roselle??

and kakak sya ni rajin..dia dan anak sedara sya jadikan bunga roselle ni jem. dia kasik 1 bekas kt sya..sya kurang suka mkn jem atau apa2 jem yg manis2...so jem tu masih ada di fridge kt rumah sya sampai skrg..bukan tanak mkn tapi sya kurang gemar mkn roti..takkan nk ratah jem cmtu je kan..hehe

saya hanya tau kebaikan bunga ni pd org yg ada penyakit darah tinggi dansebagainye...but sya taktau khasiatnye pada ibu2 yg menyusu badan mcm sya ni..kalau sya tau khasiatnye dr dulu lagi sya amalkan makn bunga ni mentah2 cmtu je..nanti akak sya igt kambing pulak masuk rumah dia mkn bunga ni...hehehe..

then bila sya pegi rumah kakak sya (yg lagi sorg) di kl ni dia serve sya minum air ni.mulenye sya igtkan air anggur/rasberi..sbb rasanye seakan2 sama..bila dia tjk botol jus ni baru sya rasa tau..so sya carila jus ni and tejumpe secara tak sengaja di mydin usj.arga pati jus roselle (tak igt jenama apa) RM7.90. starting aritu sya mmg tak miss minum...and tau tak, mmg betulla..sya berjaya maintain milk production sya(takla jadi byk sgt..but still have extra utk my baby)..

utk semua bf2 baby, blehla cuba yek! tak rugi cuba..rasa nye pn sedap. nanti saya cek jenama apa pati jus roselle tu..tak ingat pulak sya.

selain tu jika nk tau kebaikan bunga roselle ni bolehla klik sini

Blog Widget by LinkWithin
 

m.y ~ b.r.e.a.s.t.f.e.e.d.i.n.g ~ j.o.u.r.n.a.l Copyright © 2008 Black Brown Art Template designed by Ipiet's Blogger Template