Friday, August 21, 2009

selamat berpuasa kepada semua...

8 comments
Thn lepas sya tak dpt puasa penuh..thn ni awal2 pose dh ponteng..huk3x..nk wt cmne, kwn baik mai awal sgt...ada can ujg bln pn dia mai lagi ni nmpk gayanye...

hrp sya dpt berpuasa dengan tenang...dugaan semestinya hebat..coz im still fully bfeed sara..sya kene jaga makan/minum syalah..klu tak, risau nanti sya ngan sara dehydrate..huhu..nak2 plak sara skrg lalui fasa 'growth sprout'.. dia dh cam tak brp minat minum susu..actually dia masih menyusu..tapi dia nak direct feeding..dia reject botol or whatsoever cara yg sya cuba utk kasik dia susu EBM..sya dh pening kepala pk mslh ni..perkara ni jadi dlm 1-2minggu before dia genap umur 1thn aritu..and still happend until now..ada rakan yg komen ckp maybe ebm sya kasi tu dh tak elok..ok fine, so i kasik dia minum fresh ebm..still she reject the ebm!! unless fresh direct dr 'kilang',yg tu dia nak la....makan pn ala kadar...even nk kasik dia mkn scott emulsion pn jenuh..dia igt kita kasik ubat kt dia..dia takley terima 'rasa' scott tuh...so, spjg sara kt taska mmg dia tak minum susu..smlm pn cikgu dia ckp dorg dh kasik susu guna cawan..still dia tanak minum..tapi,dorg ckp smlm dia mkn dan minum air masak cm biasa..so i assume semuanya okla....as long as dia aktif mcm biasa dahla..klu tak, makin betambah risau saya dibuatnya...since dia tak brp selera makan nasi skrg ni..so smlm sya mskkan dia pasta with cheese...alhamdulillah, dia mkn byk jugala..siap arini sya tapaukan wt snek incase dia kelaparan kt taska..tapi tu la, if cikgu dia tak kasik dia makan pasa tuh, still tak guna jugak..yela..sara mana reti becakap lagi..huhu...bknnye pandai nk minta minum/makan..

memandangkan esok kita semua umat islam dah nak puasa, so kt sini saya dan keluarga mohon maaf atas semua salah silap kami jika ada..semoga kita semua mendapat keberkatan ramadhan dan ibadat puasa kita berjalan lancar..puasa kita diterima Allah....jgn lupa baca niat puasa ye...ptg ni blk awal ye..besiap2 utk bertarawikh.... =)

saje selit gambor si kecik yg kusyuk main belon hello kitty..

p/s - mlm ni nk kena prepare bahan utk masak sahur esok..even sya tak dpt sambut 1st ramadhan, tanggungjawab kena la buat..kang kebulur plak husband sya tuh..hehe

Monday, August 17, 2009

gold medal 12months BF journey

13 comments


alhamdulillah,
tercapai jugak my 2nd target utk fully bf sara as sara turn to 1yr today..
syukran jaziran..atas pemberian nikmat dr Allah ni..
hope i can continue this journey till another 6month..why 6month je?
o....sya tanak bercita2 terlalu tinggi..selagi ada rezeki, selagi terdaya, selagi Allah beri nikmat tu, sya terima.. selebihnya sya beserah kepada ketentuanNya..
if diizinkanNya barulah boley diextend kan cita2 tu ke 2thn...
ape pulak plan aku after 2yrs?
maybe...akan plan for preggy next baby pulak kot..hm, depends jugakla...

ni gambo cek mek kecik ni ngah 'ngetek'..huhu

utk adik2 sara nk teruskan ke bf nie? hm...well, tengokla keadaan masa tu..jika Allah murahkan rezeki/nikmat tu..alhamdulillah adik2 sara pn boley merasa air susu aku..
bunyi mcm frust je kan? hm..ntahla..dlm hati ni, adala jugak sedikit 'terasa' hati'..tapi xbyk pn..sikit je..biarla aku simpan dlm hati..ku bawak mati..huhu..
so, ni aku adiahkan kt aku sendiri 'award'..mandangkan xde sape nk kasik award kt aku kan..huhuhu..so ngan tak malunye, aku tepek je la award tu sendiri kt sini sebagai kenang-kenangan aku dan anak aku nanti...

nah,ambik gold medal utk 12months..haha..

Wednesday, August 5, 2009

Minggu Penyusuan SI Sedunia

3 comments



Setiap tahun, sepanjang tarikh 1-7 Ogos telah ditetapkan bagi sambutan bagi MINGGU PENYUSUAN SUSU IBU SEDUNIA.

so to all bf mommy/mommy to be/ mommy who willing to bf their baby(still not too late!), don't miss this chance...banyak aktiviti akan dijalankan bersempengan dengan sambutan ini..

tema bagi sambutan tahun ini lebih fokus kepada"Penyusuan Susu Ibu - Tindakbalas Penting Ketika Bencana, Adakah Anda Telah Bersedia?

Seperti yang kita sedia maklum, darurat/kecemasan boleh berlaku dimana2 sahaja. Kanak2 kecil dan bayi terutamanya mudah terdedah kepada kekurangan nutrisi, penyakit bejangkit dan kematian sekiranya bencana berlaku..contohnye gempa bumi, banjir dan mcm sekarang yang terjadi di negara kita yg sedang berdepan dengan jangkitan selsema babi H1N1 yang sudah ke tahap pandemik!!(harini, di radio sya dengar berita ada kes H1N1 yg telah meragut nyawa lagi!) so, dengan menyusu ibu inilah dapat dijadikan satu perisai/penyelamat kepada bayi2 tersebut daripada jangkitan penyakit2 tersebut.

untuk dapatkan info lebih lanjut, sila klik di sini

atau, untuk lebih jelas..u all boleh join aktiviti2 yg dijalankan oleh LC2 yg diiktiraf dan hospital di negara kita nih..


6 Ogos 2009 - Sambutan Minggu Penyusuan Susu Ibu Peringkat PPUM
- Peraduan Teka Silang Kata
- Pameran Penyusuan Susu Ibu
- Gerai-gerai jualan barangan menarik
- Lain-lain aktiviti yang menarik

Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
Sempena Sambutan Hari Susu Ibu KL
Tarikh : 4 Ogos 2009
Hari : Khamis
Masa : 9 am- 3 pm


Pa & Ma / PPUM/ D'moms and Baby Link
9 Ogos 2009 - Seminar Penyusuan dalam kecemasan. Apakah tindakan anda???
Masa: 8.30pg - 5.30 ptg
Lokasi: Tingkat 2, KL Sentral
Yuran Penyertaan : RM150 (tidak termasuk pengangkutan & penginapan)
Hubungi : 03-89427944


HARI SUSU IBU
TARIKH: 9 OGOS 2009
TEMPAT: Dewan Bandaran MPKJ Kajang
MASA : 8.00 PAGI - 1.00 TENGAHARI
HUBUNGI: 03-89254614

Sambutan Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia Peringkat Hospital Serdang 2009 
Tarikh: 19 Ogos 2009 (Rabu)
Masa : 8.00 pagi - 1 petang
Tempat: Auditorium Hosp Serdang 
Sila hubungi Hospital Serdang dan berikan nama anda sebelum 10 Ogos 2009.

Blog Widget by LinkWithin
 

m.y ~ b.r.e.a.s.t.f.e.e.d.i.n.g ~ j.o.u.r.n.a.l Copyright © 2008 Black Brown Art Template designed by Ipiet's Blogger Template