Tuesday, December 29, 2009

Cheesy Rice Casserole

0 comments
SERVES 8 (change servings and units)

Ingredients
* 2 cups uncooked rice
* 2 (14 ounce) cans chicken broth
* 2 (15 ounce) cans peas and carrots, drained
* 1 (8 ounce) package monterey jack and cheddar cheese blend
* 1/4 (1 lb) package Ritz cracker

Directions
1.Preheat oven to 350°. Lightly grease a 9x13" casserole dish.
2.Bring rice and broth to a boil in a pot. Cover, reduce heat to low, and simmer 15 minutes.
3.Stir the peas and carrots into the rice. Cover, and continue cooking 5 minutes. Stir in half of the cheese and transfer to prepared baking dish. Sprinkle the top with the remaining cheese and the crushed crackers.
4.Bake 40 minutes in preheated oven, until bubbly and golden brown.

source : recipezaar

Quick and Easy Tuna Noodle Casserole

0 comments
This is a quick recipe that most children love.

SERVES 4 -6 , 1 pan (change servings and units)

Ingredients
*1 (8 ounce) can cream of mushroom soup
* 1 (16 ounce) box elbow macaroni
* 2 cans of tuna fish in water
* 1 (8 ounce) package extra-sharp cheddar cheese (shredded)
optional
*1 (8 ounce) can of earlie peas

Directions
1. Boil noodles.Then strain.
2. Mix in cream of mushroom soup and tuna.
3. Pour into casserole dish. Sprinkle cheese of top.
4. Bake at 350 until cheese is melted.
5. Let cool and serve.

cheesy creamed chicken

0 comments
ibu-ibu boleh try resipi ni utk kasik kat baby..

Ingredients
• 2 ounces , cooked boneless chicken, shredded
• 1/4 potato, baked, diced
• 1 tablespoon of grated cheese
• 2 teaspoons unsalted butter
• 1 teaspoon flour
• 2 fluid ounces milk (you can use breast milk or formula if you prefer)
• half of a tsp fresh chives, chopped

Directions
1. In a saucepan, melt the butter over a low heat.
2. Stir in the flour and cook briefly.
3. Remove from the heat and add the milk, stirring until smooth.
4. Return to a low heat and stir continuously, until the sauce thickens.
5. Add the cheese, stirring well.
6. Finally, add the potato and chicken and stir until warmed through.
7. Top with the chives.


source : recipezaar

pas dah try masak, i'll post the picture ok!

antara faktor mendorong ramai ibu berhenti menyusu badan...

0 comments
rentetan daripada follow-up checkup sara semalam di klinik..jadinya
saya menulis entry luahan rasa saya ini..lawatan yang menghampakan aku

diikuti oleh sokongan hujah yg sya jumpa dari website kellymom..
juga telah saya letak dalam entry carta tumbesaran breastfeed baby...
nak tau lebih lanjut kisahnya, boleh baca 2 entry di atas..

Monday, December 14, 2009

petola bulat melancarkan susu ibu

3 comments
kalini sya nk kongsi satu lagi breastmilk booster..siapa kata petola tak mempunyai khasiat? silabaca info ni dlu ye...info ni sya dpt dari majalah wanita.. oh...jgn slh paham ye..petola ni bkn dpt membantu bykkan air susu ibu tapi melancarkan aliran susu ibu tuh...hehehe


inilah rupa sayur petola bulat tu...sya rasa petola bulat ni tak sama jenis mcm petola yg biasa kita tanam/beli dr pasar tuh...rupa petola ni mcm timun cina je..im not so surela..

petola bulat adalah tumbuhan memanjat yg tergolong dlm keluarga CUCURBITACEAE dan banyak ditanam di kebanyakan kawasan beriklim tropika dunia. ia dikatakan berasal drpd bahagian selatan asia. petola bulat ini mempunyai bahan kimia yg bersifat julap serta mengandungi vitamin A, B dan C.
dari segi khasiat ubatan pula:
  • Jika akarnya direbus, air rebusan tersebut dpt melawaskan pembuangan air besar.
  • Buahnya yg dikeringkan pula dijadikan teh herba untuk mencuci ulser dan keputihan faraj wanita.
  • Manakala buahnya yg muda dimasak dan airnya diminum untuk menyejukkan badan, MERANGSANG PENGALIRAN AIR SUSU IBU, mencuci tubuh badan dan melembut serta melicinkan kulit.
so..sya rasa, tak salah kita cuba mkn sayur ni if ibu2 berhadapan mslh pengeluaran air susu..terutamanya selepas melahirkan anak..tapi jika dikhuatiri angin/kembung, tak perlulah cuba makan..hehehe..


btw, ini adalah pokok petola yg kakak sya tanam di rumah dia..
dh selamat pn sya masak lemak..hehehe

Thursday, December 10, 2009

low milk production

2 comments
yes...

its been 1 year,11month,3weeks and 1day i've breastfeed my daughter..

and now its happend again..

i notice esp during the night, sara will woke up almost 2-3times within 1 hour ...

lately, i've being very busy with office work

i hanya dpt pam plg byk pn 2x..

its not that i'm lazy..

but time envy me..huhu..

what to do..

but since sara mmg kurang minum ebm..she prefer direct feeding..

so im still no worry..

cuma penat sketla psl once dh blk rumah tu mmg dia akan melekapla tanak lepas...

Thursday, December 3, 2009

pemakanan bagi anak yang kzm

7 comments

hi semua...windu tak kt saya?

salam semua..
wah bekurun lama sya tak update blog ni..
sya selalu lepak di FB and my personal blog..
ada plak tu teman2 yg bertny soklan tentang BF, sya tak sempat nk reply atas sebab kekangan keja..
maafkan saya..sya cuba menjawab soalan2 anda sebaik mungkin..

berbalik pada topik yg sya nk posting kalini..PEMAKANAN BAGI ANAK YG KZM..ape pulak la KZM tu? KZM adalah istilah KURANG ZAT MAKANAN.

y i post this topic?
ok..sebabnya, last monday sya bwk sara gi monthly checkup..
sadly, she only gain weight 0.2kg!!!
tapi nurse yg check tu ckp she seems healthy and active..
so mungkin berat dia tak naik bnyk sbb sara nye kadar metabolisme tinggi..
and mmg sara ni aktif je..pendek kata, asal celik je biji mata tu mmg dia tak reti dok diam..
unless if dia lapar, mmg dia mula la meleser kt sya melembikkan badan minta nenen..hehehe..

so, masa checkup tu, nurse pn give some advise kt sya..
make sure dia mkn 6times a day..ni jadual pemakanan yg dia suggest..

7pagi - breakfast
10pagi - minum pagi
12.30tghri - lunch
4.30ptg - tea time
7.00ptg - dinner
9.00mlm - supper

*masa tu boleh adjust ikt kesesuaian ibu-ibu ye..mungkin kita blk keje lmbt,so masa mkn anak2 tu tepaksa drag lewat sikit..make sure 2hours before beri dia mkn tu jgn kasik dia minum susu..so that,dia mkn lbh byk sket..*

utk menu pulak..ini adalah antara menu yg sya cuba nk praktikkan utk sara.

breakfast - roti sapu butter / cream cheese / peanut butter / salut telur(goreng) + susu
minum pagi - bubur nasi + santan + sayur + ayam/ikan/daging
lunch - nasi + sup sayur/sup ayam + keju
tea time - 1 slice cake + susu
dinner - mihun sup/mee sup/nasi + sup
supper - susu

nurse minta sya lebihkan makanan bersantan dan berlemak utk sara..
so far alhamdulillah, she never complaint much..
apa sya suap, semua dia nganga..
the latest, mlm tadi sya suapkan dia nasi putih + kari ikan bawal + ayam goreng..
dia makan bykla juge..hehe..

here is her latest photo..
dh setahun 3bulan..


hi all...sama tak muka kami?


here is latest photo the 3 of us during our 2nd anniversary celebration..
Blog Widget by LinkWithin
 

m.y ~ b.r.e.a.s.t.f.e.e.d.i.n.g ~ j.o.u.r.n.a.l Copyright © 2008 Black Brown Art Template designed by Ipiet's Blogger Template