Thursday, February 18, 2010

perkara yang ditakuti bila...


alhamdulillah..selama aku simpan stok frozen ebm..tak pernah lagila berlaku perkara-perkara yang boleh 'menjerut leher'..until 1 day. perkara yang aku risau dan takuti selama ni, berlaku secara tiba-tiba...BLACKOUT!!!!

*selama ni if ada maintenance, diorg akan tampal notice..tapi ni tiba-tiba*

aku panik sekejap...mula-mula tv terpadam..then tak sampai 5saat ada balik...ingatkan ok la kan..then suddenly terus blackout! kelam kabut aku..sebab elektrik takde lama juga..kebetulan tinggal aku dan sara je kat rumah..husband pula keje shift petang..terus call husband. dia kasi TNB careline...terus aku call buat aduan. ingatkan rumah aku/floor aku je takde elektrik..rupanya satu kawasan apartment takde elektrik...then aku dengar siren bomba..panic dan betambah risau. jam dah pukul 6. oh tidak!!! aku tak pernah spare stok lilin kat rumah. pulak tu, torchlight pun takde....masak sungguh!!!!

tapi itu bukan perkara pertama yang terlintas dalam kepala otak aku ni. yang aku ingat dulu..'ABISLA CAIR STOK EBM AKU!!' mana tak risau weh..dahla dalam fridge tu memang stok betul-betul emergency..4-5botol camtu je. then husband suggest aku call membe minta bantuan tumpangkan susu kat rumah dia. bila dah bersiap nak keluar, alamak lif pula tak boleh guna!!!! wooo tak sangggup aku nak turun tangga dari tingkat 6 berdukung sara lagi. tangga tu dah la gelap dan kecik...takut wooooo.... dah tu camno?????

teringat aku pada seorang lagi sahabat, bf blogger mom yang aku kenal..DHIA. alhamdulillah aku memang save lagi hp number dhia. aku minta advise dhia..apa harus aku lakukan? dhia mention, jangan buka fridge, NANTI SUHU CEPAT DROP. okla..aku pun rasa lega sikitla kan. dalam hati tu aku tawakal dan beserah pada Allah..kalau susu tu bukan rezeki sara, then aku redha je lah...

lagi satu mslh..takde lilin..so time ni la wt muka tak malu ketuk pintu umah jiran. segan juga, ye la since duduk sini..memang tak bercampur sangat. bukan kera sumbang.. tapi style kat sini, balik je keja masing-masing terperap dalam rumah..huhuhu...tak bermasyarakat sangat. dapatla lilin 2 ketul dari rumah jiran, aku kenal dia pun sebab aritu penah gi openhouse dia (itupun dia jemput kitorg kat lif.hehehe)

berbalik pada cite stok ebm aku...aku berdoa cepatla elektrik ada..cepatla......sampai la masuk maghrib..then pukul 8mlm. anak sedara call bagitau nak dtg ambil aku bawak gi rumah abg. aku berat hati nak pegi. then tak lama lepas tu, dalam 10minit camtu elektrik ada. waaaa aku happy sangat...terus aku cek susu kat fridge..alhamdulillah, susu aku tak cair langsung! icepack yang aku masukkan lepas balik keja pun dah mengeras. means even elektrik takde tadi, tapi suhu peti ais still maintain macam elektrik still ada....alhamdulillah....berakhir sudah dugaan.


risau tau aku aritu..memang panic gila babengla..tak tentu arah. sara pula menangis sebab takut gelap sangat kot. harapan aku, let it be the first and last time la terjadi macam tu. cuma sekali tu la disebabkan kecuaian aku sampai pernah terlupa tutup rapat pintu fridge..sampai ada 3botol susu yang cair..but susu tu still selamat untuk diminum..tapi itu atas kecuaian sendiri..bukan sebab blackout. memang skrg ni fobia..kalau lepas tutup peti ais/nak keluar rumah mesti double triple check pintu fridge. takut tak rapat macam dulu..huhu

so guys, if next time benda ni terjadi pada u all dan situasi korang lebih kurang macam aku ni, ..tolong ingat satu perkara, untuk sementara waktu sebelum dapatkan bantuan tu..'TOLONG JANGAN BUKA PINTU PETI AIS BAWAH DAN PINTU ATAS UNTUK ELAKKAN SUHU FRIDGE CEPAT DROP'.

7 comments:

~ As ~ on February 18, 2010 at 9:09 AM said...

thanks 4 d info!!!...

irvanqiesy on February 18, 2010 at 12:24 PM said...

gud info...sy da kene byk kali. mmg panic sgt,tp ade skali tu mmg tak tau fridge rosak, bka tgk semua da cair...mmg nk nangis masa tu...dugaan...

Sue on February 18, 2010 at 3:45 PM said...

salam

sy pun penah kena blackout beberapa kali. tp nsb baik sy ada kt rumah. tiap kali blackout terus call tnb careline. dan sy pon mmg tak berani nk bukak pintu peti ais sbb setahu sy, kalau tak buka, suhu bole kekal dlm sejam ke dua jam kot. tak sure pulak. tapi mmg kalau da setengah jam masih tak de letrik, sy kol tnb lagi. hehe... bagi diorg cepat buat keje.

kayyana on February 19, 2010 at 11:42 AM said...

salam.... awk dok mne yer...? aritu area umah sye pun takde letrik... area putrajaya..satu presint 18takde letrik... hehehe

isabelle on February 19, 2010 at 2:24 PM said...

lin,
i pernah sakit ati sbb my EBM rosak/hilang/tumpah angkara org lain.mmg sakit ati...

http://thesnowwybear.blogspot.com/2008/07/crying-over-spilled-milk.html

and here

http://thesnowwybear.blogspot.com/2008/09/rojak-entry.html

Cery on April 19, 2010 at 6:21 PM said...

salam
nice artikel

http://everybodylovescery.blogspot.com/

ct RUBI on September 20, 2010 at 5:17 PM said...

info yg bagus ni. tq!
minta izin link kan blog awak kat blog saya. baru2 nk blajar bf :)

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin
 

m.y ~ b.r.e.a.s.t.f.e.e.d.i.n.g ~ j.o.u.r.n.a.l Copyright © 2008 Black Brown Art Template designed by Ipiet's Blogger Template